Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Díky festivalu Štetl vznikla v Brně nová inscenace terezínské opery Brundibár

Kraje: Jihomoravský / kir / ČTK / 6. září 2022 13:54
Díky festivalu Štetl vznikla v Brně nová inscenace terezínské opery Brundibár

Plakát na operu Brundibár, Terezín, 1944
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Brno -  Jako jeden z vrcholů prvního ročníku brněnského festivalu židovské kultury Štetl vznikla nová inscenace dětské opery Brundibár, uváděné za války v terezínském ghettu. Režisérka Anna Davidová pohlédla na dílo skladatele Hanse Krásy očima současných dětí a zdůraznila protiválečné poselství opery. Festival Štetl začal v pátek, skončil v neděli večer. Motto prvního ročníku bylo  Důstojnost v rozmanitosti.

Davidová operu nastudovala s dětmi ze sboru Kantiléna a s hudebním doprovodem Filharmonie Brno pod vedením dirigenta Michala Jančíka. Po výtvarné stránce inscenaci utváří kontrast černé a bílé na kartonových kostýmech a kulisách, které děti drží v rukou. Umožňují rychlé změny prostředí a dotvářejí podoby zvířecích i lidských postav.

V úvodu opery zazní předtočené výpovědi dětí o jejich vztahu k rodinné historii a osudu Židů za druhé světové války, ale také jejich zkušenosti a zážitky s antisemitismem v současnosti.

Operu o dětech, které bojují se zlým flašinetářem Brundibárem, napsal Krása na libreto Adolfa Hoffmeistera už před druhou světovou válkou. Když se ocitl v terezínském ghettu, nastudoval ji s tamními dětmi. Brundibár tam nasbíral asi 55 repríz, přestože dětští herci mizeli v transportech do vyhlazovacích táborů a jejich úlohy musely přebírat nově příchozí děti.

Krása zemřel v roce 1944 v Osvětimi. Brundibár zůstává i po desítkách let často uváděným dílem, a to jako připomínka tragického osudu skladatele, dětských protagonistů z Terezína i všech krutostí války.

První ročník festivalu Štetl nabídl desítky akcí na různých místech v Brně, od komorních besed po velké koncerty. Ambicí pořadatelů ze Židovské obce Brno a spolku Štetl je proměnit stejnojmennou přehlídku v největší festival židovské kultury v Česku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)