Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Roste zájem o studium sesterství, v Praze otevřeli nové učebny přímo v nemocnici

Kraje: Praha / / ČTK / 3. prosince 2022 1:28
Roste zájem o studium sesterství, v Praze otevřeli nové učebny přímo v nemocnici

Ilustrační foto
Autor: Zlin.cz

Praha -

Zájem o studium zdravotnických škol podle ministerstva práce i ministerstva zdravotnictví od začátku epidemie covidu-19 roste, navyšují se kapacity a otevírají nové prostory. Jejich zástupci to nedávno řekli na tiskové konferenci k otevření učeben Církevní střední zdravotnické školy Jana Pavla II. v prostorách pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN). Podle jejího ředitele Zdeňka Beneše je jedním z cílů spolupráce i to, aby studenti po ukončení studia zůstali jako zdravotní sestry pracovat v jejich nemocnici.

“ Covid ukázal, jak se zvětšuje zájem o zdravotnická povolání, „řekla náměstkyně ministra školství Martina Běťáková. Zdravotnické obory podle ní v poslední době častěji otevírají nové třídy, aby zvýšily svou kapacitu.“ Bylo to vidět už v prvním roce covidu, kdy se zvýšil zájem uchazečů u přijímacích zkoušek, „doplnila na dotaz ČTK. Vliv má podle ní i nástup demograficky silných ročníků. Studenti naopak ubyli z oborů jako je hotelnictví nebo cestovní ruch, které byly v době epidemie silně omezené.

Podle Hlavní sestry ČR Alice Strnadové, která pracuje na ministerstvu zdravotnictví, se zájem uchazečů zvýšil několikanásobně. Střední školy včetně zdravotnických většinou zřizují kraje.“ Jednáme s krajskými úřady, aby kapacity navyšovaly, „uvedla. Důvodů většího zájmu je podle ní několik, mladí lidé chápou zdravotnictví jako jistý a perspektivní obor, zvýšily se platy zdravotních sester a zájemci o studium si podle ní uvědomují i potřebnost takového povolání a jsou ochotní pomáhat.

Výuka přímo na budoucím pracovišti je podle Strnadové cestou správným směrem. Praktickou výuku budoucí sestry v nemocnici už mají, teď se přidá ještě teoretická a výuka na figurínách. Podle Beneše se výhodou i to, že zhruba šedesátka studentů nebude muset cestovat mezi stávající školní budovou a nemocnicí v Krči. Spolupráce je výhodná i pro školu. Její ředitelka Marie Šiková ČTK řekla, že díky tomu mohli navýšit kapacity, což výuka ve stávající budově v Ječné ulici v centru Prahy neumožňovala.

V roce 2017 se podle údajů ministerstva zdravotnictví podařilo zastavit klesající počet sester ve zdravotnictví, chybí jich stále zhruba 3000. Dlouhodobě vysoký podíl absolventů a absolventek nenastupovalo do zdravotnictví.“ V poslední době jsou trochu více motivované, než byly dřív,“ uvedla Šiková. Škola vyučuje obor praktická sestra a všeobecná sestra. Větší zájem je podle ředitelky i o další vzdělávání v oboru na vyšší odborné či vysoké škole. Podle Strnadové se proto jedná i o navýšení počtu studentů těchto oborů.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)