Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ukrajina uvalila sankce na duchovní, kteří podporovali ruskou invazi

Ze světa / kir / ČTK / 6. prosince 2022 16:55
Ukrajina uvalila sankce na duchovní, kteří podporovali ruskou invazi

Ilustrační foto: poškozený pravoslavný kostel Moskevského patriarchátu v Žitomyru
Autor: twitter.com

Kyjev - Ukrajinské úřady uvalily sankce na deset vysoce postavených duchovních napojených na ukrajinskou pravoslavnou církev moskevského patriarchátu. Ti podle nich souhlasili se spoluprací s ruskými okupačními orgány nebo ospravedlňovali invazi. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské bezpečnostní služby.

Toto oznámení je posledním z řady kroků proti ukrajinské pravoslavné církvi moskevského patriarchátu, která po zahájení invaze vyhlásila na ruské pravoslavné církvi nezávislost. Nesouhlasila s počínáním moskevského patriarchy Kirilla, který aktivně podporuje prezidenta Vladimira Putina a jeho válku proti Ukrajině. Mnoho Ukrajinců se však obává, že by církev mohla být zdrojem ruského vlivu v zemi.

Bezpečnostní služba ve svém prohlášení uvedla, že deset duchovních různým způsobem souhlasilo se spoluprací s okupačními orgány, propagovalo proruské narativy a ospravedlňovalo ruskou vojenskou agresi na Ukrajině.

Většina duchovních - všichni jsou buď členy církve, nebo jsou s ní úzce spojeni - žije na územích kontrolovaných Ruskem nebo se nachází v zahraničí, uvedla služba. Sankce, které potrvají pět let, zmrazí majetek osob uvedených na seznamu, zablokují jim vývoz kapitálu z Ukrajiny a znemožní jim vlastnit půdu.

Bezpečnostní služba také provedla několik razií ve farnostech a budovách spojených s církví, která tvrdí, že vždy dodržovala ukrajinské zákony.

Pravoslavní křesťané tvoří většinu ze 43 milionů obyvatel Ukrajiny. Od pádu sovětské nadvlády mezi církví napojenou na Moskvu a nezávislou ukrajinskou církví vyhlášenou krátce po získání nezávislosti panuje tvrdá konkurence, píše Reuters.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)