Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Centrem Prahy a Příbramí projel průvod se třemi králi na velbloudech

Kraje: Praha / kir / / 7. ledna 2023 17:38
Centrem Prahy a Příbramí projel průvod se třemi králi na velbloudech

ilustrační foto: tříkrálový průvod na velbloudech
Autor: facebook.com/trikralovasbirka / Arcidiecézní charita Praha

Praha - Tříkrálový průvod, který upozorňoval na charitativní sbírku Arcidiecézní charity Praha, vyšel v pátek za velké pozornosti Pražanů a turistů z Malostranského náměstí v centru Prahy. Postavy oděné jako tři králové projely městem na velbloudech přes Karlův most na Staré Město. Průvod měl připomenout legendu o putování tří mudrců do Betléma za nově narozeným Ježíškem.

Akci pořádala Arcidiecézní charita Praha stejně jako Tříkrálovou sbírku, kterou pomáhá sociálně slabým lidem. Průvod započal požehnáním koledníkům v kostele svatého Tomáše.

V celé zemi se ve sbírce s pokladničkami vydává do ulic měst a obcí více než 60.000 dobrovolníků. Tříkrálová sbírka je největší dobročinnou sbírkovou akcí v České republice. Do její organizace a průběhu koledování se každoročně zapojí více než 60.000 dobrovolníků. V posledním ročníku sbírky se vybralo zhruba 141 milionů korun. Výtěžek pomůže nemocným a potřebným především v regionech, kde se sbírka koná. Zbytek peněz podpoří větší nadregionální projekty nebo putuje na pomoc do zahraničí.

Průvod byl zakončen u pódia na Staroměstském náměstí, kde stejně jako v biblické legendě starozákonní mudrci předali dary Ježíškovi, který byl součástí vystoupení. Následovalo požehnání arcibiskupa pražského Jana Graubnera a pak si mohli návštěvníci vyslechnout Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby.

Průvod s velbloudy projel na Tři krále také Příbramí. Na náměstí T. G. Masaryka se mudrci Kašpar, Melichar a Baltazar poklonili jezulátku. Podívanou si nenechaly ujít davy lidí, největší pozornost přitahovali cirkusoví velbloudi Fatima, Abdul a Aiša. Město se tak vrátilo k tradici, kterou přerušila pandemie koronaviru. Loni a předloni se svátek Tří králů v Příbrami musel obejít bez průvodu.

Velbloudi do Příbrami přijeli z cirkusu Šimek, který má zimoviště u Českého Brodu na Kolínsku. "Město Příbram nás požádalo, tak jsme tady," řekla ČTK Anna Alešová z cirkusu. Sedmiletí velbloudí sourozenci už na podobných akcích účinkovali, do Příbrami ale zavítali poprvé.

Charita Příbram při této příležitosti zahájila Tříkrálovou sbírku. Její výtěžek bude letos určen na obnovu vybavení denního stacionáře, který organizace provozuje na náměstí T. G. Masaryka. Zařízení poskytuje pomoc lidem, kteří mají sníženou soběstačnost.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)