Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež kritizoval íránský režim za tresty smrti pro protivládní demonstranty

Ze světa / kir / ČTK, red. / 9. ledna 2023 21:22
Papež kritizoval íránský režim za tresty smrti pro protivládní demonstranty

Papež František na kolečkovém křesle
Autor: Skynews

Vatikán - Papež František kritizoval tresty smrti, které íránský režim v posledních týdnech vynesl nad protivládními demonstranty. Při tradičním setkání s velvyslanci při Vatikánu dnes také znovu odsoudil válku na Ukrajině a vyjádřil obavy z jaderných zbraní, jejichž držení označil za nemorální. Vyjádřil také znepokojení kvůli neúspěšnému jednání o obnovení mezinárodní jaderné dohody s Íránem. Podle agentury AP je papežova kritika íránského režimu za tresty smrti prvním veřejným komentářem k protivládním protestům, které v Íránu vypukly loni v polovině září kvůli smrti mladé ženy po zatčení mravnostní policií.

Papež hovořil dnes o právech žen, které jsou v řadě zemí stále diskriminované. "Navzdory závazkům, které přijaly všechny státy, že budou respektovat lidská práva a základní svobody každého člověka, jsou ženy i dnes v mnoha zemích považovány za občanky druhé kategorie," řekl papež.

František spojil kritiku trestu smrti s právem na život i kritikou potratů. "Mír znamená zejména bránit život, ohrožený dnes nejen konflikty, hladem a nemocemi, ale příliš často dokonce mateřským lůnem a údajným právem na potrat," řekl papež.

"Právo na život je ohroženo i tam, kde se i nadále uplatňuje trest smrti, jako se to děje v poslední době v Íránu po demonstracích, které volají po větším respektu k důstojnosti žen," dodal papež. "Trest smrti nelze použít pro údajnou státní spravedlnost, protože není odstrašujícím prostředkem, ani nenabízí spravedlnost obětem, ale pouze podněcuje touhu po pomstě," uvedla hlava katolické církve.

Papež František znovu odsoudil i války, včetně té na Ukrajině, a označil je za zločiny "proti Bohu a lidskosti". Zopakoval také svou výzvu k okamžitému ukončení tohoto "nesmyslného konfliktu". Zmínil též války a konflikty v Sýrii, Libanonu, Jemenu, Barmě či na Korejském poloostrově a také konflikt izraelsko-palestinský.

František též varoval před nebezpečím jaderné války. "Bohužel nukleární hrozba dodnes děsí svět. Mohu pouze zopakovat, že držení jaderných zbraní je nemorální," řekl papež. Vyjádřil také znepokojení nad zamrzlým jednáním o obnovení mezinárodní jaderné dohody s Teheránem.

Papež zmínil i politické konflikty v Americe, konkrétně v Peru, na Haiti a v posledních hodinách také v Brazílii. Vyjádřil obavy stran oslabování demokracie a rostoucí politické a sociální polarizace, které podle něj nepomáhají řešit naléhavé problémy obyvatel.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)