Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Babiš chce zítra navštívit kostel Pražského Jezulátko, ten zavře, nechce být součástí kampaně

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK, red. / 16. ledna 2023 21:21
Babiš chce zítra navštívit kostel Pražského Jezulátko, ten zavře, nechce být součástí kampaně

Pražské Jezulátko
Autor: Wikipedia.org / René Fluger / Wikimedia Commons

Praha - Kostel Pražské Jezulátko se v úterý dopoledne kvůli chystané návštěvě prezidentského kandidáta Andreje Babiše uzavře. Správci nechtějí, aby předseda hnutí ANO Babiš zneužil poutní místo k útočné a strach vyvolávající kampani. ČTK to dnes večer řekl rektor kostela Pavel Pola. Zároveň se návštěvníkům omluvil za komplikace. Babiš ČTK řekl, že návštěvu ke kampani zneužít nechtěl. Byl tam už třikrát a nikde to nezveřejnil, uvedl.

„Vzhledem k načasování a mediální prezentaci této návštěvy ji jednoznačně považujeme za součást předvolební kampaně, která je navíc vedena velmi útočným a strach vyvolávajícím stylem, a se kterou se rozhodně nemůžeme ztotožnit,“ uvedl Pola. „Nepřejeme si, aby toto celosvětově známé poutní místo a významný náboženský symbol, kterým je soška Pražského Jezulátka, byly zneužity k takovýmto účelům,“ doplnil. Babiš stejně jako ostatní návštěvníci může podle něj kostel navštívit jindy k osobním modlitbám.

Babiš ČTK řekl, že návštěvu ke kampani zneužít nechtěl. Naposledy tam byl 12. ledna a nikde to tehdy nezveřejnil, přestože to bylo krátce před prvním kolem volby, uvedl. Poznamenal také, že jezulátko, které dostal darem, nosí u sebe. Dále Babiš řekl, že agresivní kampaň nedělá na rozdíl od druhého kandidáta, bývalého představitele české armády a NATO Petra Pavla. Na sobotní tiskové konferenci po prvním kole volby se do něj ale ostře pustil.

„Je mi to líto. Půjdu tam jindy a nikdo o tom nebude vědět,“ dodal expremiér. Uvedl také, že Pavel měl v roce 2019 v kostele přednášku.

Babiš chtěl kostel Panny Marie Vítězné na Malé Straně, přezdívaný Pražské Jezulátko, navštívit v úterý dopoledne. Během dne se chystá také na výstavu korunovačních klenotů a do Sněmovny na hlasování o nedůvěře vládě. Start Babišovy předvolební kampaně před druhým kolem voleb označili politologové a komentátoři za útočný. Sám Babiš přitom několikrát zopakoval, že chce vést pozitivní kampaň.

Těsně před prvním kolem prezidentských voleb Babiš na otázku Lidovky.cz, zda má vztah k Bohu, uvedl, že jeho matka byla věřící a chodila do kostela a i on do něj občas chodí. Ještě jako premiér přitom víru v Boha odmítal, a tvrdil, že věří ve vesmír a zdroj energie, například v pořadu Českého rozhlasu Xaver a host řekl: „Nejsem věřící, ale své osobní záležitosti konzultuji s vesmírem, tam je něco, čemu věřím. Musíte věřit, že pravda a láska zvítězí.“

Babiš zrušil návštěvu korunovačních klenotů, nakonec se ale objevil ve frontě (aktualizace 17. ledna)

Server iDNES.cz  uvedl, že Babiš se rozhodl zrušit i návštěvu korunovačních klenotů, které si chtěl v chrámu svatého Víta prohlédnout dopoledne. Nicméně se nakonec objevil ve frontě před katedrálou. „Chci se podívat, jak dlouho to trvá. Protože já jsem navrhoval, že kdybych uspěl, byly by vystavené vždy o svátcích. Ale když to tak vidím, tak by to asi chtělo nějakou trvalou výstavu," uvedl Babiš podle serveru Seznam.cz.

Babiš naopak podle ČTK avizoval, že se zúčastní úterního hlasování o nedůvěře vládě, přesto, že ještě včera uváděl, že hlasovat nebude. Nezúčastní se ale jednání, chce přijít jen na závěrečné hlasování, které by mohlo být až ve středu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)