Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskup chce pokračovat s blahořečením Isabely Kastilské, obává se aktivistů

Ze světa / / ČTK / 22. ledna 2023 8:57
Arcibiskup chce pokračovat s blahořečením Isabely Kastilské, obává se aktivistů

Madrid
Autor: pixbay

Madrid -

Španělský arcibiskup Luis Argüello chce pokročit s procesem blahořečení královny Isabely I. Kastilské, který jeho diecéze iniciovala před mnoha desítkami let. Církevní představitel by si přál, aby věřící panovnici, která mimo jiné financovala expedici Kryštofa Kolumba z roku 1492, více uctívali. Chce rovněž čelit snahám aktivistů o revizi dějinného pohledu na panovnici, která byla fanatickou katoličkou. Podle španělského tisku je proces blahořečení ve Vatikánu zmrazen kvůli roli panovnice ve vyhánění židů ze Španělska na konci 15. století.

Argüello, který byl generálním tajemníkem konference španělských biskupů a v současnosti je arcibiskupem ve městě Vallodolid, shromáždil komisi, která má znovu usilovat o blahořečení královny Isabely I. Kastilské. Její kult by podle Argüella měl být protiváhou vůči snahám přehodnotit historickou roli královny například ze strany ochránců práv domorodých národů a jiných aktivistů. Arcibiskup chce také nechat prověřit informace o údajném zázraku, který je Isabele I. Kastilské připisován.

Isabela I. Kastilská patří mezi nejvýznamnější španělské panovnice. Její vláda mimo jiné financovala výpravu Kryštofa Kolumba, který v roce 1492 doplul na americký kontinent. Královna, která byla známá jako horlivá katolička, díky svatbě s Ferdinandem II. Aragonským vytvořila základy pro sjednocení Španělska. Stinnou stránkou Isabeliny vlády v letech 1474 až 1504 byla její podpora fanatické inkvizice, která se do dějin zapsala krutým mučením a upalováním, vyhánění židů a násilné obracení muslimů na křesťanství.

V posledních letech čelí Kryštof Kolumbus i Isabela I. Kastilská rostoucí kritice za roli, kterou sehráli v kolonizaci amerického kontinentu. Předloni se příslušníci domorodých národů pokusili strhnout sochu španělské královny v kolumbijském hlavním městě Bogotá. Tu pak místní úřady nechaly odstranit.

Tuto kritiku však Argüello odmítá. Podle něj byla královna "první a hlavní ochránkyně domorodců" a měla podíl na šíření křesťanské víry v Americe.

Podle španělského tisku arcibiskupství ve Vallodolid usiluje o blahořečení královny od roku 1958. V roce 1991 byl ale proces pozastaven kvůli roli královny ve vyhánění židů. Pokud se proces posune, bude konečné rozhodnutí na papežovi Františkovi, který pochází z Argentiny.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)