Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Přes 300 spolupracovníků katolické církve v Německu se během roku přihlásilo k LGBT+ orientaci

Ze světa / / Vlastní zpráva / 30. ledna 2023 23:38
Přes 300 spolupracovníků katolické církve v Německu se během roku přihlásilo k LGBT+ orientaci

Ilustrační foto: logo německé synodální cesty

Německo -

Jak uvádí server Domradio.de, německá Iniciativa #OutIn Church slaví první výročí. Mimo jiné i díky ní se podařilo prosadit změny v německém církevním pracovním právu. Na konci ledna 2022 udělalo 125 zaměstnanců a spolupracovníků římskokatolické církve v Německu coming out a přihlásili se k menšinové sexuální orientaci. Hlavním heslo iniciativy znělo Pro církev beze strachu. Řada z přihlášených se obávala, že tento krok způsobí ztrátu zaměstnání a možnosti pracovat pro církev. Proto se někteří rozhodli zůstat v anonymitě. Německá biskupská konference iniciativu uvítala jako součást Synodální cesty.

V průběhu loňského roku došlo k přepracování „základního řádu církevní služby“, který odděluje soukromý život člověka a jeho zaměstnání. Změna se týká laických zaměstnanců a postupně se prosazuje v biskupstvích. Nové pojetí pracovního práva nezahrnuje profesní skupinu kněží. Pro ně se situace nezměnila. 

Obtížnější je situace v oblasti sexuální morálky. Iniciativa upozorňuje na strach, nepřátelství a psychický tlak vůči sexuálním menšinám uvnitř církve. V současnosti je na stránkách #OutInChurch.de zveřejněno přes 300 osob s menšinovou sexuální orientací a přes 200 žen a mužů, kteří  považují toto téma v církvi za důležité a vyjadřují svou podporu zúčastněným. 

Iniciativa by v budoucnosti ráda spolupracovala s biskupstvími a farnostmi a nabízela odborné poradenství i vzdělávání na téma sexuálních menšin v církvi. 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

27. 1. 2022

Za církev beze strachu

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)