Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskupské lesy a statky Olomouc loni snížily těžbu i plochu holin

Kraje: Olomoucký / juml / ČTK / 1. února 2023 17:22
Arcibiskupské lesy a statky Olomouc loni snížily těžbu i plochu holin

Ilustrační foto
Autor: PxHere / Mercadeo Ideas / Creative Commons

Olomouc - Společnost Arcibiskupské lesy a statky Olomouc (ALSOL) loni snížila o třetinu těžbu dřeva i plochu holin, které v předchozích letech vznikly v jejích lesích kvůli kůrovci, suchu a větrným kalamitám. Firma v roce 2022 při obnově lesních porostů vysadila více než čtyři miliony sazenic. ČTK to dnes sdělil jednatel ALSOL Arnošt Buček. ALSOL od roku 2013 hospodaří na 42.000 hektarech církevních lesů v Olomouckém a Zlínském kraji,

"Nejen meziroční snížení holin z 965 hektarů na 624 hektarů, ale také snížení těžby o více než 35 procent oproti předchozímu roku vnímáme jako jedno z hlavních pozitiv hospodaření v roce 2022 a věříme, že se nám podaří tento trend udržet," uvedl Buček, podle kterého firma loni pokračovala v zalesňování pestrou skladbou dřevin. "K intenzivnímu zalesňování nám přibývá i velký objem práce v následné péči o mladé lesní porosty, jako je například vyžínání buřeně, budování oplocenek, průběžné prořezávky apod. Vysazením stromků tak naše práce na obnově lesa ani zdaleka nekončí," podotkl.

Poslední desetiletí je pro lesnický sektor podle Bučka náročnou zkouškou. "Počínaje stále trvající kůrovcovou kalamitou, přes omezení spojená s pandemií až k extrémně nestabilnímu trhu se dřívím, energiemi i pracovními silami nejen v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině. Našim cílem je se s těmito překážkami vyrovnávat a nastavovat efektivní řešení, ať už ve formě úsporných opatření, tak v podobě vyhledávání nových příležitostí," řekl Buček.

Firma ALSOL loni například zorganizovala dvě aukce cenných sortimentů dříví, z jejichž výnosů mohla pokrýt část nákladů na obnovu lesa. "Díky úspěchu posledních ročníků budeme aukci opakovat i v letošním roce a opět bude z čeho vybírat," podotkl Buček.

Společnost předloni na jaře ve Vápenné na Jesenicku zprovoznila vlastní pilařský závod, do kterého investovala bezmála 300 milionů korun. Při dvousměnném provozu pila zvládne pořezat ročně zhruba 60.000 metrů krychlových dříví. "V loňském roce se nám na Pile Vápenná podařilo pořezat 52.000 metrů krychlových dříví. Jsme velmi rádi za tuto bilanci, protože situace na trhu s řezivem i surovým dřívím byla v uplynulém roce velmi turbulentní a potýkali jsme se jak s nedostatkem dříví, tak i padajícími cenami řeziva," uvedl Buček.

Loni firma ALSOL investovala do obnovy lesních cest, studánek, turistických odpočívadel a loveckých chat. "Z lesních cest je asi nejvýraznější oprava zhruba dvou kilometrů dlouhého úseku silnice v Bílanech u Kroměříže, která vede k sídlu polesí Kroměříž a je také oblíbenou stezkou pro pěší a cyklisty. V rámci zatraktivnění turistických míst na majetcích Arcibiskupství olomouckého jsme opravili 13 studánek a odpočívadel, především v Jeseníkách a Rychlebských horách. Tyto opravy cílí nejen na zadržení vody v krajině, ale také na usměrnění turistického ruchu," dodal Buček.

Společnost ALSOL zaměstnává zhruba 140 pracovníků. Jejím stoprocentním vlastníkem je Arcibiskupství olomoucké.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)