Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František přiletěl z Konga do Jižního Súdánu. K jeho cestě se připojil i arcibiskup Welby

Ze světa / kir / ČTK, red. / 4. února 2023 16:11
Papež František přiletěl z Konga do Jižního Súdánu. K jeho cestě se připojil i arcibiskup Welby

Papež František, arcibiskup z Canterbury Justin Welby a další představitelé spolu v Jižním Súdánu
Autor: www.archbishopofcanterbury.org/ / Andrew O'Brien

Juba - Papež František v sobotu zahájil návštěvu v Jižním Súdánu naléhavým proslovem ke znesvářeným vůdcům země, které žádal, aby se vzdali násilí, tribalismu, etnické nenávisti a korupce, uvedla agentura Reuters. František do Jižního Súdánu zavítal po několikadenní návštěvě Konga, kde  kritizoval vykořisťování Afriky a vybídl k ukončení konfliktu. V Kongu předsedal bohoslužbě pod otevřeným nebem v hlavním městě Kinshase. Úřady odhadují, že se kázání zúčastnil až milion věřících. 

Zastavte vzájemné obviňování

"Už žádné krveprolití, žádné konflikty, žádné násilí a vzájemné obviňování, kdo za to může," řekl papež v projevu před představiteli země včetně prezidenta země Salvy Kiira. "Mnoho věcí je v tu (v Jižním Súdánu) potřeba, ale to se rozhodně netýká nástrojů smrti," dodal František o zbraních, které jsou do země přiváženy i navzdory zákazům.

"Roky války se v Jižním Súdánu stále neblíží ke konci, teprve nedávno znova došlo k ostrým střetům," uvedl papež s odkazem na násilí, k němuž v zemi dochází i po mírové dohodě, kterou v roce 2018 podepsaly hlavní strany občanské války z let 2013 až 2018. V posledních letech se díky ní výrazně snížila míra násilí v zemi, ale střety mezi znepřátelenými komunitami se ale pravidelně opakují.

V jednom z nejpozoruhodnějších gest svého papežství František políbil nohy delegaci znepřátelených politických lídrů Jižního Súdánu, které v roce 2019 přivítal ve Vatikánu, připomněly agentury. Vyzval je tehdy, aby dál usilovali o mír. Povzbudil je také při plnění mírové dohody, které se od jejího podepsání v září 2018 zadrhlo.

"Nespravedlivé rozdělování finančních prostředků, tajné plány na zbohatnutí, protekční dohody a netransparentnost. To vše znečišťuje řečiště lidské společnosti," řekl papež v narážce na korupci v zemi. Podle zprávy OSN z roku 2021 byly v Jižním Súdánu, který má jedny z největších zásob ropy v subsaharské Africe, odčerpány obrovské částky z veřejných rozpočtů.

Společná ekumenická cesta

Cestu šestaosmdesátiletého papeže z letiště do města lemovaly davy tisíců lidí, které podle reportéra AFP mávaly vlajkami Jižního Súdánu, Británie, Skotska a Vatikánu. Pontifik navštěvuje zemi spolu se zástupci dalších dvou nejrozšířenějších náboženských tradic v zemi, nejvyšším duchovním anglikánské církve, arcibiskupem Justinem Welbym, a vysokým představitelem Skotské církve Iainem Greenshieldsem. 

Delegaci náboženských vůdců dnes vyzvala nevládní organizace Human Rights Watch, aby na představitele Jižního Súdánu vyvinuli tlak ohledně řešení krize lidských práv v zemi a rozšířené beztrestnosti.

Papež spolu s Welbym a Greenshieldsem vedli modlitební vigilii pro 50.000 lidí. Společně se také setkali s výsídlenými dětmi z uprchlíckých táborů. V neděli ráno se František, Welby a Greenshields povedou společně ekumenickou bohoslužbu, což bude jejich poslední plánovaná událost v Jižním Súdánu před odjezdem.

Zásadní role církve v neklidné zemi

Jižní Súdán má přes 11 milionů obyvatel a teprve od roku 2011 je nezávislou zemí. Dva roky po vyhlášení nezávislosti v zemi vypukla občanská válka, která si do roku 2018 vyžádala podle ministerstva zahraničí Spojených států na 400.000 obětí.

V oblastech Jižního Súdánu bez jakýchkoliv státních služeb, v nichž jsou mnohdy dokonce i humanitární pracovníci napadání a zabíjeni, hraje církev zásadní roli.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)