Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Opozice kritizuje, že se církevní náhrady od státu každoročně valorizují o inflaci

Domácí zpravodajství / kir / Lidovky.cz / 21. února 2023 12:24
Opozice kritizuje, že se církevní náhrady od státu každoročně valorizují o inflaci

Ilustrační foto
Autor: Pixabay.com

Praha, Brno, Ostrava - Rostoucí ceny nepříjemně dopadají nejen na peněženky domácností. Vyšší výdaje čekají také erár, z něhož stát vyplatí církvím miliardy korun navíc jako finanční náhradu za nevydaný majetek, píše dnes server Lidovky.cz. Tato suma se totiž každoročně úročí o inflační doložku. Téma v souvislosti se snížením valorizace penzí v neděli otevřel v pořadu Partie televize CNN Prima News místopředseda ANO Karel Havlíček. Kritizuje, že chystané červnové zvýšení důchodů růst inflace nekopíruje.

„Je neakceptovatelné, aby se měřilo dvojím metrem. Chceme, aby vláda ctila zákon, ať se jedná o kohokoliv. Kabinet nemůže upřednostňovat tu či onu skupinu obyvatel nebo institucí,“ řekl serveru Lidovky.cz Havlíček.

V případě závazku vůči církvím ale existuje zásadní rozdíl. Jde o soukromoprávní dohodu, tedy o smlouvu mezi státem a 16 církvemi a náboženskými spolky.

Podle restitučního zákona, který prosadila v roce 2012 vláda Petra Nečase (ODS), se jim Česko zavázalo v třiceti ročních splátkách vyplatit 59 miliard korun zúročených právě o inflaci.

„Dohodu lze změnit jen tak, že s tím souhlasí obě strany. Nemůže to udělat stát jednostranně změnou zákona,“ sdělil serveru Lidovky.cz Miroslav Kalousek (TOP 09), tehdejší ministr financí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)