Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Hradci Králové bude v pátek setkání k ročnímu výročí od ruské invaze na Ukrajinu

Kraje: Královéhradecký / / ČTK / 22. února 2023 15:17
V Hradci Králové bude v pátek setkání k ročnímu výročí od ruské invaze na Ukrajinu

Hradec Králové
Autor: Wikipedia / Creative commons

Hradec Králové -

Diecézní charita Hradec Králové ve spolupráci s Regionálním ukrajinským spolkem ve východních Čechách plánuje na pátek v Hradci Králové setkání při příležitosti ročního výročí ruské invaze na Ukrajinu. ČTK o tom informovala Jana Karasová z Diecézní charity Hradec Králové. Výročí připomenou v Královéhradeckém kraji i další akce.

"V pátek 24. února od 17:00 se na Masarykově náměstí v Hradci Králové uskuteční setkání k tichému uctění obětí války na Ukrajině a vyjádření podpory statečnému ukrajinskému lidu a protestu proti této válce," uvedla Karasová.

Charita působí od počátku v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině v Královéhradeckým kraji, kterým prošlo za uplynulý rok více než 20.000 uprchlíků. Tisícům z nich Charita pomohla adaptovat se a zapojit do života.

Jednou z těch, kteří odešli z Ukrajiny před válkou, je jednatřicetiletá Roksolana z ukrajinské Umaně. "Nad naším rodným městem stále létají rakety, a tak jsem moc vděčná, že mohu být se svými dětmi a mamkou v bezpečí tady v Hradci Králové. Stýská se nám po domově a chtěly bychom žít doma a v míru, ale bohužel teď tam není pro naše děti bezpečno," řekla žena, která se chystá na pátečním setkání vzpomenout i na své příbuzné bojující na Ukrajině na frontě.

Vedoucí Integračního centra pro cizince Diecézní charity Hradec Králové Jan Kočí připomněl, že charita také již rok nepřetržitě zajišťuje péči o více než 200 ukrajinských uprchlíků na ubytovnách v Hradci Králové a ve Vrchlabí. Poskytuje jim humanitární a odbornou pomoc, někteří běženci se zapojili do výroby zákopových svíček.

"Naši pracovníci pomáhají nebo asistují uprchlickým rodinám i jednotlivcům při vyřizování formalit nezbytných pro jejich legální pobyt v ČR a poskytují jim poradenství v oblasti zdravotní péče a pojištění, bydlení a potřebnou materiální pomoc. Pomáhají maminkám také při hledání zaměstnání a se začleněním jejich dětí do českých škol," uvedl Kočí.

Integrační centrum diecézní charity pro cizince dosud uspořádalo pro ukrajinské běžence přes 70 bezplatných kurzů češtiny v Hradci Králové i v regionech a také speciální kurz pro ukrajinské pedagogy. "Kurzy prošlo více než 1500 absolventů. Ukrajinským dětem a mládeži pomáhají s doučováním také naši dobrovolníci. Koordinátorky projektu Young Caritas pro ně připravily i řadu volnočasových aktivit," uvedla Karasová. Více informací o pomoci válečným uprchlíkům je na www.hk.caritas.cz, www.cizincihradec.cz.

Ruskou agresi proti Ukrajině si připomenou také v Jičíně. V Porotním sále jičínského zámku v pátek v 18:00 představí audiovizuální projekt Lenky Němečkové nazvaný Modlitebník - Křížová cesta totality. Atelier Ščigol ve spolupráci s městem tím navazují na prosincovou výstavu Křížové cesty totality v jičínské synagoze výtvarníka ukrajinsko-židovského původu Michaila Ščigola.

"Datum 24. února je svým způsobem symbolické. Totalitní Rusko v tento den přesně před rokem napadlo svobodnou Ukrajinu. Boj za svobodu s totalitou stále není u konce a často přináší nejtěžší oběti. Tento boj mimořádně rezonuje právě dnes a téma projektu jej odráží. Umění však osvobozuje a povznáší," uvedli organizátoři výstavy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)