Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskup Graubner se postavil za Jana Pavla II., spolku vadí, že se nenaslouchá obětem

Domácí zpravodajství / vlukir / Vlastní zpráva / 15. března 2023 23:25
Arcibiskup Graubner se postavil za Jana Pavla II., spolku vadí, že se nenaslouchá obětem

Nový pražský arcibiskup Jan Graubner
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Creative Commons

Praha - Pražský arcibiskup Jan Graubner se postavil za zesnulého papeže Jana Pavla II. Obvinění, že jako krakovský arcibiskup kryl sexuální zneužívání kněžími, neberou v potaz širší souvislosti, uvedl Graubner podle ČTK v prohlášení na webu České biskupské konference, které předsedá. Zmínil možné zapojení polské komunistické tajné policie. Graubner připustil, že Jan Pavel II. se mohl dopustit chyb, v dané době ale podle něj bylo jiné „společenské povědomí a obvyklé způsoby řešení problémů v otázce sexuálních deliktů“.

Polská televize TVN24 nedávno odvysílala reportáž, podle které Jan Pavel II. za svého působení ve funkci krakovského arcibiskupa věděl, že několik jemu podřízených kněží zneužívalo děti, a jejich činy se snažil zatajovat. Hovoří se v ní o třech kněžích, které Karol Wojtyla, pozdější svatý Jan Pavel II., v 70. letech přesouval mezi farnostmi, poslal do kláštera nebo do Rakouska, když byli obviněni ze zneužívání dětí. Polský Sejm v reakci na reportáž minulý týden schválil usnesení na obranu dobrého jména Jana Pavla II. Rezoluci, v níž se mluví o „ostudné mediální kampani“ nebo snahách „zkompromitovat největšího Poláka v dějinách“, předložila vládnoucí strana PiS.

Podle Graubnera jsou pokusy diskreditovat odkaz Jana Pavla II. tendenční a ahistorické. „Autoři tezí, které obviňují Karola Wojtylu, jako tehdejšího krakovského arcibiskupa, že kryl sexuální zneužívání ze strany kněží, neberou v potaz širší souvislosti, ale jako věrohodné zdroje nekriticky přijímají dokumenty vytvořené tajnou policií, což je zcela neakceptovatelné, zvláště pokud existují i jiné zprávy a studie, které jeho slova a činy zachycují jinak,“ napsal.

Hájit svatost Jana Pavla II. podle Graubnera neznamená tvrdit, že se nedopustil žádných chyb. „Ale musíme si uvědomit i to, že v té době platily nejen v Polsku jiné předpisy než dnes, jiné bylo i společenské povědomí a obvyklé způsoby řešení problémů v otázce sexuálních deliktů,“ uvedl.

Stejně jako v komunistickém Československu také v Polsku tajná policie pracovala na záměrném a trvalém poškozování církve a vytvářela nepravdivé informace, jejichž cílem bylo diskreditovat a likvidovat církevní představitele, napsal pražský arcibiskup. Na nynějších útocích na Jana Pavla II. se podle něj podílejí také bývalí polští komunističtí představitelé. „Tento politický boj, který se rozehrál v sousedním Polsku, je útokem i na naši svobodu a měli bychom ho jednoznačně odmítnout a postavit se za odkaz svatého polského papeže, který se významně zasloužil o pád komunistické diktatury v zemích střední a východní Evropy,“ uzavřel.

Vyjádření arcibiskupa Graubnera zkritizoval například spolek Někdo ti uvěří, jehož cílem je stát se místem pro vzájemné setkávání lidí, kteří se chtějí aktivně podílet na kultivaci církevního prostředí a upozorňovat na závažnost tématiky sexuálního zneužívání v církvi.  Tomu vadí, že se při obhajobě Jana Pavla II. a diskuze kolem jeho úloze, zapomíná na oběti zneužívání. Kritikům také chybí propracovaný systém prevence proti zneužívání v české církvi.

Případ kněze Františka Merty

I arcibiskup Graubner byl dříve kritizován za to, jakým způsobem řešil některé případy zneužívání v církvi. Například v případě kněze olomoucké arcidiecéze Františka Merty. Ten byl v roce 2001 odsouzen za pohlavní zneužívání mladistvých ke dvěma letům vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky a pětiletým zákazem práce s mládeží. Tehdejší olomoucký arcibiskup Graubner ho přeložil na práci v archivu.

Trestní oznámení na Mertu podal v květnu 2000 Václav Novák, tehdejší bohoslovec. Novák obviňoval i arcibiskupa Jana Graubnera, že o zneužívání dětí věděl a nic proti němu nedělal. Arcibiskup přesouval Mertu z jednoho konce arcidiecéze na druhý vždy, když se objevily hlasitější stížnosti. Později se hájil tím, že nemohl suspendovat kněze, který vše popřel, bez důkazů a že nebylo jeho věcí podávat trestní oznámení o věci, o níž věděl jen z druhé ruky. Policie trestní oznámení na arcibiskupa odložila jako bezpředmětné. Václav Novák byl vyloučen z teologické fakulty.

 

Vyjádření spolku Někdo Ti uvěří

V posledních dnech se nejen v polských médiích diskutuje úloha papeže Jana Pavla II. v případech sexuálního zneužívání. Včera se do této debaty zapojil i pražský arcibiskup Jan Graubner.

V souvislosti s tím nás zarazilo, jak těžké je vést diskuzi o náročných věcech z minulosti. Nechceme, aby pokusy o historickou reflexi byly nazývány útokem, jakkoli se týkají lidí, kteří byli svatořečeni.

Pokud má být církev bezpečným prostředím, je třeba, aby ve středu našeho zájmu byli lidé, kteří mají se sexuálním zneužitím vlastní zkušenost. Ale, jak se v podobných diskuzích stává až příliš často, i tentokrát obětem nikdo nenaslouchá. Místo toho diskutujeme o historickém přínosu Jana Pavla II., o dobových pravidlech, o tom, co všechno věděl, a co mohlo být útokem komunistické moci.

Jak říká Ewa Kusz, polská psycholožka, členka Papežské komise pro ochranu nezletilých a zástupce ředitele Centra na ochranu dětí na Akademii Ignatianum v Krakově, nejdůležitější v celém příběhu jsou právě ti lidé, kteří byli zraněni, společně s otázkou, zda je chce církev v Polsku potkat a naslouchat jim. Lidé, kteří mají zkušenost se sexuálním zneužitím, jsou odborníci na problematiku zneužívání ze samého nitra toho, co se stalo. Církev je může poprosit o to, aby byli součástí vytváření bezpečnější církve. Nemůžeme změnit minulost, ale můžeme změnit současnost.

Oceňujeme snahu pana arcibiskupa Graubnera ochránit pověst papeže Jana Pavla II. Zároveň se ale ptáme, jak se česká církev vyrovnává se svou minulostí? Je ochotná zveřejnit počty obvinění ze zneužívání, počty probíhajících procesů? Je ochotná potkat se s oběťmi i těch kněží, kteří zemřeli, abychom se dozvěděli pravdu? Jsou církevní představitelé ochotní omluvit se za to, že jednali sice dobově pochopitelně, ale přesto zraňujícím způsobem?

Jaký je systém prevence proti zneužívání v české církvi? Jaké vzdělávání zajišťuje církev kněžím i dalším lidem, kteří pracují s mládeží a zranitelnými lidmi? Jak je církev připravena poskytnout pomoc všem, kteří se se zneužíváním setkají, ať už osobně nebo u někoho blízkého, třeba ve farnosti?

„Bez pohledu zpátky není možné vyvodit jasné důsledky pro současnost. Je důležité zpracovat a uvést v život konkrétní postupy prevence a řešení jednotlivých případů,“ říká Jiří Kylar, předseda spolku Někdo Ti uvěří. “Jen pokud spojí síly odborníci, církevní představitelé a lidé se zkušeností se zneužitím, je možné předejít dalším zraněním.”

Chápeme, že nejen pro polskou církev jde o bolestné téma. Podporujeme proto všechny snahy, které církvi pomáhají v tom, aby mohla mluvit otevřeně a bez obav.

Někdo Ti uvěří, z.s.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)