Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pražské arcibiskupství prodalo svůj palác za 12 miliard a peníze věnuje na charitu

Domácí zpravodajství / kir / Kverulant.org / 1. dubna 2023 11:14
Pražské arcibiskupství prodalo svůj palác za 12 miliard a peníze věnuje na charitu

Ilustrační foto: Arcibiskupský palác v Praze
Autor: Wikipedia.org / Sokkk y / Creative Commons

Praha - Arcibiskupství pražské prodalo svůj palác na Hradčanském náměstí v těsném sousedství Pražského hradu. Hlavním důvodem prodeje je prozření, že církev má být chudá, uvádí dnes ve svém zpravodajství neziskovka Kverulant, která nekompromisně bojuje proti korupci ve stylu "padni komu padni". Podle kverulantů kupec není znám. Prodejní cena činila 12 miliard korun a část těchto peněz již církev věnovala dobročinným organizacím. Překvapivě je mezi podpořenými organizacemi i spolek Někdo ti uvěří, který se věnuje pomoci obětem sexuálního zneužívání v církvi.

S nástupem papeže Františka na Petrův stolec před deseti lety začala nová etapa v životě katolické církve. Papež volá všechny biskupy k životě v pokoře a chudobě. Již po svém zvolení  na setkání s novináři řekl s poukazem na svatého Františka z Assisi: „Přál bych si, aby i celá církev byla církví chudých, církví pro chudé.“ Nyní jeho volání vyslyšelo i Arcibiskupství pražské. Prodalo svůj honosný palác a peníze rozdá potřebným.

Primas český arcibiskup Jan Graubner k tomu podle kverulantů dodává: „Bible nás učí, že nemáme žít v bohatství hmotných statků. Vždyť stojí psáno, že snáze projde velbloud uchem jehly, než aby bohatý vešel do Božího království. Navíc život v paláci vede k fixaci papalášských manýrů.“ Kardinál Dominik Duka k tomu dodává: „Víte, jsem již starý muž a chvíle, kdy mě k sobě náš Pán povolá, se blíží, a tak bilancuji svůj život. Neradostně musím vyznat, že mě 12 let pobytu v pozlacené nádheře arcibiskupského paláce nepěkně poznamenalo. Svůj úřad jsem často vykonával s přehnaným akcentem na dobré vztahy s vládci tohoto světa. Často také necitlivě a obzvláště mě mrzí, že jsem nevěnoval dost láskyplné péče obětem sexuálního násilí. Proto jsem prosadil, aby část peněz z prodeje paláce byla věnována spolku Někdo ti uvěří, který se věnuje pomoci obětem sexuálního zneužívání v církvi.“

Miliardové dary od církve dostala i Charita Česká republika, Člověk v tísni a Nadace ADRA. Dalším překvapivým příjemcem velmi štědrého daru od arcibiskupství je festival Divadelní svět Brno. Ten je mezinárodní divadelní přehlídkou, která svým rozsahem patří mezi tři největší divadelní festivaly v České republice. Festival v 2018 uvedl kontroverzní hry „Naše násilí a vaše násilí“ a „Prokletí“ chorvatsko-bosenského režiséra Olivera Frljiće. Ty se dle Duky hrubě dotkly jeho práv a proti divadelníkům v minulosti podal řadu neúspěšných žalob.

Kdy a kam se arcibiskupství z paláce na Hradčanském náměstí podle neziskovky Kverulant.org. přestěhuje, zatím není známo. Pražský arcibiskup Jan Graubner to komentuje s bezstarostným úsměvem a opět cituje Bibli: „Podívejte se na polní lilie, jak rostou: Nepracují, nepředou a pravím vám, že ani Šalomoun v celé své nádheře nebyl tak oděn jako jedna z nich. Jestliže tedy Bůh tak obléká polní trávu, která tu dnes je a zítra bude hozena do pece, neobleče tím spíše vás, malověrní? Nemějte tedy starost a neříkejte: Co budeme jíst? Co budeme pít? Co si budeme oblékat? Po tom všem se shánějí pohané. Váš nebeský Otec přece ví, že to všechno potřebujete. Hledejte především jeho království a spravedlnost a všechno ostatní vám bude přidáno. Nedělejte si tedy starost o zítřek; zítřek bude mít své starosti. Každý den má dost vlastního trápení.“

 

Zpráva byla součástí aprílového vydání.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 45)