Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výročí úmrtí stavitele Santiniho při Noci kostelů připomněli v Rajhradě

Kraje: Jihomoravský / kir / ČTK / 5. června 2023 14:36
Výročí úmrtí stavitele Santiniho při Noci kostelů připomněli v Rajhradě

Benediktinský klášter v Rajhradě
Autor: Wikipedia.org / Fojsinek / Creative Commons

Rajhrad - Speciálním programem si v pátek večer připomněli výročí 300 let od úmrtí Jana Blažeje Santiniho-Aichela v klášterním kostele sv. Petra a Pavla v Rajhradě na Brněnsku. Ten je spolu s hřbitovním kostelíkem Povýšení sv. Kříže právě dílem slavného barokního architekta italského původu. Benediktini letos také poprvé k Noci kostelů připravili i kulturní program, akce se účastní podruhé.

"Toto je sice teprve druhá Noc kostelů, kdy náš chrám otvíráme, ale pravidelně se účastníme muzejní noci. V minulých letech se obě akce konaly poměrně blízko od sebe, proto jsme možnost otevřít kostel při Noci kostelů nevyužívali. Letos se ale už podruhé stalo, že je mezi oběma akcemi větší odstup, a to nám vyhovuje," řekl ČTK bratr Heřman František Řezáč z benediktinského řádu.

Upozornil, že Santiniho stavba je pro veřejnost dostupná i v běžných dnech, v zimě se ale zavírá už v 17:00, v letním období pak v 19:30. "Kdo se chce přijít pomodlit, přijde. A stejně je to i s Nocí kostelů, nevyhlížíme žádné davy, návštěvníci se budou spíš počítat na desítky než na stovky, ale kdo bude chtít přijít, přijde," doplnil řeholník. Kostel se dnes uzavře ve 22:00.

Noc kostelů v Rajradském opatském chrámu také poprvé nabídla program. Jeden ze členů řádu tu lidem od 18:00 vyprávěl o možnostech vstupu do řádu a o tom, jak to chodí v každodenním životě, od 20:00 byl připravený divadelní rozhovor mezi proboštem Antonem Pirmem a architektem Santinim právě o stavbě rajhradského klášterního kostela.

Na území brněnské diecéze, kam spadá i část Vysočiny, se do Noci kostelů letos zapojilo 212 kostelů, kaplí, modliteben, sborů a duchovních center. Celkem tato místa připravila 1000 různých programů. Od komentovaných prohlídek přes divadelní, hudební nebo taneční vystoupení až po besedy a workshopy. Kromě výročí úmrtí Santiniho-Aichela připomínají některé programy také 550 let od narození a 480 od úmrtí Mikuláše Koperníka. V centru Brna se mimořádně otevírají kostely sv. Maří Magdaleny v Masarykově ulici a kostel sv. Jakuba na stejnojmenném náměstí. Oba se nyní rekonstruují.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)