Noví čeští biskupové

Papežem Janem Pavlem II. byli při příležitosti Národní pouti do Říma oznámena jména nových českých biskupů. Jmenování nových biskupů odůvodnil mluvčí kongregace diecézní správy kardinál Mussollinno Cattanni faktem, že současní čeští biskupové jsou natolik přetíženi, že nejsou schopni řádně plnit své závazky. Jmenováni byli:
P. Daniel Herman - dosavadní mluvčí ČBK
P. Aleš Opatrný - ředitel PSAP
P. Karel Simandl - generální sekretář ČBK
Redakci Magazínu ChristNet.eu se podařilo s výše jmenovanými natočit exkluzivní rozhovor, který v plném znění otiskujeme.

Překvapilo vás vaše jmenování?

P. Herman: "O svém jmenování jsem se dozvěděl ze zpráv Magazínu ChristNet.eu. Je to paradoxní, ale pro naší republiku je typické, že se důležité informace dovídáte až z médií."
P. Opatrný: "Dalo se to čekat. Léta se za to modlím, všem návštěvníkům situ ChristNet.eu bych chtěl vzkázat: "Věřte v sílu modlitby!"
P. Simandl: "Ne, v Plzni je to už hotová věc, těším se na své nové působiště."

Co očekáváte od své funkce?

P. Herman: "Chci podpořit mladé projekty v mediální oblasti. Sám nyní pronikám do tajemství internetu a vidím v něm budoucnost církve. Na pražské teologické fakultě jsme na školní rok 2000/2001 angažovali pro výuku ASP známého internetového odborníka Jana Ficala."
P. Opatrný: "V této věci jsem velmi opatrný."
P. Simandl: "Místo mešního vína se pokusím v Plzni prosadit mešní Prazdroj."

Co chcete změnit ve své diecézi?

P. Herman: "Podobně jako firma Ford i my dáme všem našim věřícím počítač a připojení na internet zdarma. Některé svátosti budou k dispozici i v on-line podobě. Správcem diecézní sítě bude P. Bestovský. Věřím, že evangelizace po síti má budoucnost, vždyť i apoštolové měli své sítě.
P. Opatrný: "Změny budou, ale musíme postupovat velmi opatrně."
P. Simandl: "Plzeň čeká kompletní reorganizace diecéze. Všechny farnosti budou obsazeny minimálně dvěma kněžími a kostely budou plné lidí."

Čtete Magazín ChristNet.eu?

P. Herman: "Několikrát denně, obzvláště vyhledávám články Jirky Špačka, Toma Skácela a Lucky Vláčilové."
P. Opatrný: "Již jsem o tom něco slyšel, ale na internetu je spoustu různých záludných věcí, člověk musí být opatrný."
P. Simandl: "To je ten podnik, kde pracuje ten známý překladatel Martin Moštěk? Tak v tom případě je to záruka rychlých a bezchybných překladů. Jeden z mých prvních kroků ve funkci biskupa bude, že mu ve Vatikánu zařídím dobré pozorovací místo a na náklady diecéze ho vybavím náležitými technickými prostředky."

Redakce Magazínu ChristNet.eu děkuje nově jmenovaným biskupům za exkluzivní rozhovor a přeje jim mnoho štěstí a spoustu splněných předsevzetí.

Upozornění: toto byl aprílový článek a ponecháváme ho zde jen proto, aby si ho mohli přečíst i ti, kteří nemají denní přístup k internetu. Berte prosím v potaz datum vydání: 1. 4. Děkujeme.