Časopis Folk & country zveřejnil ve svém březnovém čísle pořadí alb, která v uplynulém roce hodnotilo osm redaktorů a hudebních publicistů. Z interpretů, kteří se otevřeně hlásí ke křesťanství, nejlépe zabodoval Jiří Pavlica s Hradišťanem (album O slunovratu) na 3. místě. Debut brněnské folkové kapely Cymbelín se dostal na 28. příčku (bodoval lépe než novinky Rangers nebo Jana Nedvěda).

Písničkářka Eva Henychová na začátku března ukončila turné po jižní Moravě a vydala se na sever. V polovině měsíce změnila směr a začala objíždět sály v západních Čechách. Písničky z nového alba Za stěnou z papíru si mohli poslechnout její příznivci ve Vyškově, Olomouci, Zábřehu na Moravě, Chebu, Plzni, Sušici a leckde jinde. V dubnu Evu Henychovou čekejte například v Písku a Českých Budějovicích.

Daleko k druhé desce prý nemá ani teplický Čtyrlístek. Zatím jediným albem této kapely je kolekce Vidím to černě z roku 1997, na které najdete především spirituály. Jedna písnička v podání Čtyrlístku se však objevila na nedávno vydaném sampleru z loňských Prázdnin v Telči.

Sólové album natočil kapelník Oborohu Slávek Klecandr. Deska se jmenuje Protější břeh a slyšet na ní - vedle Slávka - můžete Ivo Viktorina (u něj ve Zlíně se nahrávalo), Vlastu Redla nebo Karla Markytána. Slávek Klecandr se také probojoval do finále Zahrady písničkářů, a bude tedy v květnu spolu s dalšími téměř dvaceti muzikanty bojovat o postup na Zahradu, náš největší folkový festival (utká se s ním například Petr Pololáník).

Nové album (a první CD) natočila a vlastním nákladem vydala středomoravská folkrocková kapela A. M. Úlet. Deska se jmenuje Kamkoli. Texty sice nejsou prvoplánově křesťanské, přesto v nich není problém duchovní poselství odhalit.

Ještě jednou březnové číslo časopisu Folk & country: V rubrice Navštívenka se čtenáři mohou seznámit s křesťanskou folkovou kapelou Geneze z Velkého Meziříčí. Krátké povídání o jejím prvním albu Malý svatebčan vyšlo v předplatitelské příloze stejného čísla.

V brněnském studiu protestantské rozhlasové misie TWR se v březnu natáčelo album košické kapely Another Dimension. Hrají rock, podle Kateřiny Hodecové z TWR "typicky slovensky melodický". Stejné studio nyní připravuje k vydání romský křesťanský projekt.

Ve studiu Goliáš Radia Proglas se točila česká verze hymny světového setkání mládeže se Svatým otcem Řím 2000, které se bude konat letos v srpnu. Původní italská verze se jmenuje Emmanuel a zpívají ji Giuseppe Barbera, Tony Nevoso, Massimo Versaci, Genny Fumanti, Carla Costigliola a další. Česká verze se jmenuje také Emmanuel, text k ní napsal autor tohoto článku, hudební úpravu má na svědomí Jožka Fojta, hudební režie se ujal Jiří Pavlica, zvukové režie Roman Lang. Sóla zpívají Lenka Mužná a P. Marcel Javora, sbory Střípky & Anima Una.

Firma Alliance Music plánuje na duben vydání alba s největšími hity ze své řady Jumping In The House Of God. Zároveň vychází kompilace britské taneční křesťanské hudby s názvem Sanctity. Zastoupení na ní budou mít World Wide Message Tribe, Hydro, DBA nebo HOG.

Na turné, které bude obsahovat celkem 13 koncertů, se chystá skupina Iona, kterou můžete znát například z kolekce Celtic Inspiration (1998) nebo ze zcela aktuálního alba Woven Cord. Celá akce vypukne 2. května v Queen Elizabeth Hall v Londýně a vyvrcholí 23. července ve Wiltshire.

Texaská kapela Salvador, která hraje pop ovlivněný latinskoamerickou hudbou, podepsala nahrávací smlouvu se společností Myrrh Records. Dostala se tak do společnosti interpretů jako Amy Grant nebo Jaci Velsquez. Album je naplánované na červen.

A ještě jednou latinskoamerické rytmy: nové album natáčí mexická kapela Luz Aquella. Deska má obsahovat nejúspěšnější hity nedávného turné po San Diegu, Tijuaně a dalších městech a také několik úplně nových písní. Kapelník Arturo Ibarra se navíc jako producent podílí na albu bratří Davida a Joshuy Bencomových.

Jen málokterá kapela se může pochlubit tak dlouhou existencí jako průkopníci gospelu The Dixie Hummingbirds. U příležitosti 70. výročí od vzniku skupiny vychází album Music In The Air, které má od března v distribuci Rosa. Na albu se jako hosté objeví například Stevie Wonder, Paul Simon nebo Shriley Caesar.

Mezi tituly, které k nám přivezla Rosa, se objevil také druhý díl kompilace Songs křesťanského písničkáře Riche Mullinse. I několik let po jeho smrti jsou jeho písně oblíbené - hit Awesome God loni například upravila skupina Glad. Album Songs 2 osloví především milovníky folkrocku.

Své desáté narozeniny oslavila posledního března jihoafrická pop/taneční kapela MiC. Oslavami završila obrovské světové turné, v jehož rámci vystoupila například na fotbalovém stadionu Ajaxu Amsterdam v Nizozemí pro 55 000 fanoušků.

Slovenskému "křesťanskému éteru" kralují písně z kompilace Bez teba niet neba. Toto album vzniklo ve spolupráci bratislavského mediálního studia Lux Communications (obdoba ostravského Telepace) a nadnárodního koncernu Universal. Obsahuje nahrávky současných slovenských interpretů (především folkových): zastoupeni jsou Mimicry, Atlanta, Kompromis, B. F. O., Credo, Kapucíni a další. Dvě sólové skladby má na albu zpěvačka Atlanty Mária Podhradská, která s písní Na hrane zvítězila v Gospelparádě Rádia Lumen.

V Alabamě byli 17. března oceněni nejlepší umělci křesťanské hudby. Šlo o 19. ročník Annual Gospel Music Excellence Awards, které sponzoruje organizace Gospel Music Workshop of America. Z četných kategorií vybíráme alespoň některé vítěze. Umělcem roku se stal Richard Smallwood za nahrávku Healing - Live In Detroit. Jeho skladba Healing se stala "tradiční písní roku", v kategorii "současná píseň roku" zvítězil Marvin Sapp s nahrávkou Give Thanks. Píseň roku v kategorii "urban contemporary" má na svém kontě Hezekiah Walker (skladba Lets Dance). Zpěvákem roku v oblasti tradiční hudby je opět Richard Smallwood a Marvin App v kategorii současné hudby. Zpěvákem roku v kategorii "urban contemporary" se stal Deitrick Haddon. Co se týče zpěvaček, zvítězila Vicki Winans v oblasti tradičního zpěvu, Kim Burrell v kategorii zpěvu současného a Yolanda Adams jako interpretka stylu "urban contemporary". Objevem roku v kategorii tradiční hudby se stala Kathy Taylor-Brown se skupinou Favor. Titul "sbor roku" mezi soubory současné hudby získal Lamar Campbell & Spirit Of Praise. Richard Smallwood získal vedle už zmíněných pěveckých titulů také vavřín v oblasti producent roku (tradiční hudba). Za video z koncertu cenu získal Kirk Franklin, známý díky Rose i u nás.

Na turné, které by mělo trvat celé jaro, vyrazila 2. března rocková kapela Jars Of Clay. Šňůra koncertů začala v Bransonu v americkém státě Missouri a kapely by během ní měla zavítat napříklat do Chicaga, Dallasu, Denveru, Houstonu nebo Los Angeles. Soubor na těchto koncertech představuje své třetí album If I Left The Zoo.

Autor je hudební redaktor Radia Proglas (www.proglas.cz) a člen Akademie populární hudby. Další informace o křesťanské hudbě můžete nalézt na jeho stránce http://www.proglas.cz/hud/hud_akt.htm/. Radio Proglas můžete poslouchat živě i přes internet na adrese http://www.proglas.cz/tech/inter.htm/.