V pravidelném měsíčním přehledu vám chceme od nynějška ukázat, co se stalo za uplynulý měsíc na křesťanském internetu. Podíváme se trochu i do zákulisí jednotlivých projektů.

Co bylo ve světě

Březnu jednoznačně dominovala papežova návštěva Izraele. Věnovali se jí hned tři speciální sity: vládní izraelský, jeho průvodců františkánů a Eternal World Television Network. Pouť Jana Pavla II. Svatou zemí byla tak naplněna událostmi a projevy, že žádný z těchto sitů nestíhal a ve snaze být co nejaktuálnější byl každý z nich plný překlepů a hrubek. Napilno jsme měli i my v Magazínu ChristNet.eu (především pak Martin Moštěk): mezi dobou, kdy papež něco řekl a okamžikem vystavení kompletního překladu v Magazínu ChristNet.eu uplynuly v průměru tři hodiny. (Martin si pak vzal "dovolenou" a v pondělí neměl službu jako editor zpráv.)

Papeže bylo samozřejmě možno sledovat na internetu v přímém přenosu, poslouchat přes internetová rádia nebo se aspoň dívat na jeho fotky pořízené před několika minutami digitálními fotoaparáty.

Tiskový mluvčí Italské biskupské konference Claudio Guiliodori prohlásil v Lidových novinách: "Nevím, zda Ježíš myslel na internet, když vyzval své pochybující učedníky, aby rozhodili sítě. Jasné ale je, že v současnosti bychom ho měli vzít za slovo. Vyzval nás, abychom šli za lidmi tam, kde je vždycky najdeme. A určitě nelze dnes pochybovat o tom, že mnoho z nich se právě teď toulá elektronickou sítí."

Zřejmě nejlepší katolický rozcestník New Advent zařadil mezi svých THE BIG TEN nedávno vzniklý portál e3mil. Zatímco na konci minulého roku, kdy tento portál vznikal, byl zaměřen převážně na oslavu Velkého jubilea, je nyní orientován především na mládež a již ne tak nábožensky. Samotný New Advent ale začíná pomalu zastarávat. Některé jeho důležité odkazy (např. na konstituci Dei Verbum) již nejsou aktivní. Člověk se na tuto konstituci sice může z New Advent dostat i jinak, ale už je to složitější.

Americký časopis pro mladé Envoy vyhlásil svou tradiční on-line anketu. V kategorii Nejlepší křesťanský site jsou nominovány sity jako Catholic.org, Catholicity či Petersnet.net. Uzávěrka je 15. dubna. Uvidíme, kdo vyhraje.

Průvodce katolickým internetem má naprosto nevkusnou grafickou podobu. Za to se musí uznat, že tak velký rozcestník zaměřený na katolictví jako ten jeho, se jen tak nevidíl.

Catholic Communication Network na svých stránkách uvádí, že "využívá nejpokročilejší technologie k evangelizaci". Je to sice pěkné, ale na normálním počítači jejich pořady nespustíte. Ještě, že Ježíš nevyžadoval poslední verze softwaru a 128 MB RAM.

A u nás doma?

Březen coby "měsíc internetu" se příliš nepovedl (pokud nepočítáme mezi úspěchy schválení zákona, podle kterého se monopol Českého Telecomu prodlužuje de facto o dva roky). Velké křesťanské sity (Abeceda víry na internetu či Katolik.cz) nicméně zažily rekordní návštěvnost. Jak řekl Magazínu ChristNet.eu správce Abecedy víry na internetu Ignác Mucha: "V březnu jsme dosáhli rekordní návštěvnosti. Jeden den to bylo až 694, průměrně pak denně 540 visits (sessions). Je to myslím měsícem internetu, vysokoškoláci nemají zkoušky, a tak serfujou. Dost lidí přišlo na aktuální stránky o postní době a hlavně na stránky o Velikonocich! Jinak samozřejmě pravidelně aktualizujeme obsah, zvláště Nedělní liturgii, Téma týdne, komentáře a Stůl slova."

Víra se nyní podle Muchy připravuje na novou verzi, která bude dynamická a bude mít novou grafickou podobou. Měla by se zpřehlednit navigace a ovládání by mělo být příjemnější. Připravuje ji celý tým lidí a některé části zpracovává firma. Víra se zbaví většiny odkazů, stejně jako akcí, které postoupí našemu situ ChristNet.eu.

Na zcela novou podobu se připravuje i Katolík.cz. Bude mít taktéž dynamickou podobu, bude nabízet množství funkcí (např. nejpokročilejší e-mail pro každého, hosting pro vaše stránky nebo zasílání elektronických pohlednic) a jeho grafická podoba bude velmi zajímavá. Datum spuštění bylo stanoveno na podzim tohoto roku.

Katolík.cz také poskytl prostor na serveru novému situ řádu Eucharistiánů. Kromě toho Katolík.cz během března připravoval kompletní seznam mší v Brněnské diecézi, který je nyní již vystaven.

Třetí z největších českých křesťanských sitů BIBLENET.CZ se taktéž připravuje na zcela novou podobu, která by měl být hotova během několika následujících dní. Jak sdělil Magazínu ChristNet.eu Jan Moravec, ředitel internetových projektů Mezinárodní biblické společnosti pro Evropu, která je zakladatelem BIBLENETu, připravují pro Českou republiku e-zine Impulz.cz, který je inspirován e-zinem iamnext.com. Impulz.cz bude zaměřen na životní styl současné mladé generace a bude primárně preevangelizační. Na jeho propagaci chtějí utratit na český křesťanský internet nezvykle vysokou částku. Šéfredaktorem Impulz.cz se stane dosavadní šéfredaktor e-zinu WebImpulz Bedřich Jetelina. WebImpulz se během března změnil z e-zinu pro mládež na e-zine mládeže Církve adventistů sedmého dne.

Mnoho otázek se stále točí kolem virtuálního sboru Grano Salis. Statistiky počtu jeho přístupů se podle služby Na vrcholu mění během jednoho dne o stovky procent - a to směrem nahoru i dolu. V jednu chvíli dokonce předstihl v návštěvnosti i dle Na vrcholu nejvíce navštěvovanou Víru. Jeho správce Štěpán Křivánek odmítá zveřejnit originální IP adresy, podle kterých by se dalo zjistit, zda náhodou nepodvádí.

IP adresy ostatně odmítá zveřejnit i Víra. "Je to věc našeho přístupu k datům," říká Mucha. Naproti tomu Katolík.cz, vzhledem k jeho účasti v Síti ChristNet.eu, kde se uplatňuje naprosto otevřená informační politika, během března IP adresy svých návštěvníků odtajnil. Jen Křesťanská seznamka na Katolík.cz zůstala utajena a to kvůli ochraně návštěvníků. Ne každému by se líbilo, kdyby si kdokoli mohl zjistit, že právě on se dívá obden na Křesťanskou seznamku. To je možné právě podíváním se na IP adresy.

Magazínu ChristNet.eu oslovil dvakrát Štěpána Křivánka s dotazem, jak dosahuje tak vysokých návštěv a čím si vysvětluje ty ohromné výkyvy. Štěpán Křivánek, správce Grano Salis, ale Magazínu ChristNet.eu ani jednou neodpověděl.

Novou podobu dostal i site Radia Proglas. Grafické provedení je více než zdařilé a i když se jedná o statickou podobu, jsou jeho stránky velmi často a kvalitně aktualizovány. Chybičkou je jen hůře dostupná informace o webmasterovi. Až na náš dotaz jsme se dozvěděli, že site spravuje Martin Šmídek. Na situ Radia Proglas měly být podle informací Magazínu ChristNet.eu také zveřejňované akce, o kterých informuje Radio Proglas. Dodnes tam ale nic nenajdete.