Don Weston dostává rozhořčené maily od návštěvníků jeho webovské stránky, na které přesvědčuje mladé páry pro oddělený předmanželský žívot. A výsledky vědeckých výzkumů přesvědčivě dokazují jeho postoj. Zatímco se čím dál více mladých dvojic rozhoduje pro volný svazek, statistiky ukazují, že taková forma vztahu má větší šanci na neúspěch.

"Když se podíváte na data, je těžké obhájit názor, že manželství je přežitek," řekla socioložka Pamela Smock deníku USA Today.

Nejvíce párů se vezme nebo rozejde nejčastěji do osmnácti měsíců. Jenom šestina párů žije společně po třech letech a pouzej jedna desetina po pěti letech. Univerzita v Michiganu objevila, že páry žijící na hromádce jsou méně šťastné než manželské páry. Jsou také méně věrné a mají horší finanční situaci.

Dvojice, jenž se rozhodli pro manželství poté, co spolu žili, se rozvádějí častěji než ti, co spolu žijí až po svatbě. Linda Waiteová, socioložka ze Chicaga ukazuje ve své knize Základy pro manželství, jak volný svazek může podkopat vztah. "Žití na hromádce mění přístup k více individualističtějšímu, méně pro partnerství orientovanému stanovisku ve svazku," řekla deníku USA Today.

"Zatímco výzkumy vědců potvrzují pohled bible na manželský závazek, poslední případy se staly velkým problémem pro mnoho pastorů," uvedl Mike McManus, zakladatel Přípravného a poradního programu pro záchranu manželství. Tento program byl přijat stovkami církvemi po celých Spojených státech a v některých společenstvích byl již zaznamenán pokles v počtu rozvodů.

"Jsem překvapen rozpačitým mlčením protestantských vůdců kolem partnerského soužití," upozornil McManus. Jak dále podotýká: "Mnozí se cítí být chyceni do pasti. Je mnoho dvojic, které jsou znepojeny, když se jim něco říká a jdou jednoduše na svatbu někam jinam, a proto raději někteří pastoři přivřou oči nad jejich volnějším přístupem."

"Ale je zde střední třída, která dosvědčuje, že volný svazek je neužitečný a mnoho dvojic má vážné problémy. Mnoho lidí tyto volné svazky nazývají manželstvím na zkoušku, ale klidně to může být rozvod na zkoušku."

Weston začal se svou iniciativou v Nazarenském Severním kostele, po rozpoznání příležitosti oslovit lidi, kteří nemají nic do činění s církví. "Osmdesát procent párů, kteří chtějí, abych je oddal, jsou páry žijící ce volném svazku," řekl Weston.

"Rozhodl jsem se zhotovit brožurku, ve které vysvětluji, proč volné soužití není dobrý nápad. Tuto brožurku dávám párům připravujícím se pro manželství. Po rozhovoru se mnou každý pár souhlasil, že budou žít odděleně po dva až tři roky a přeruší jeho sexuální podobu do doby než se vezmou," vysvětlil svůj projekt.

Weston rozšířil svou kampaň na internet. Jeho webová stránka každý týden přitahuje stovky návštěvníků. Na své stránce zveřejňuje vědecké články a diskuze, ve kterých si mohou lidé vyměňovat názory a vyhledávat rady.

Amy Desai, manželská a rodiná poradkyně pracující pro časopis Zaměřeno na rodinu, řekla, že "život na hromádce" je špatná volba. Výzkumy prokázaly, že dvojice ,které to vyzkoušely měli nizší kvalitu soužití, menší stabilitu, větší míru neporozumění a větší riziko nevěry.

Westonovu stránku lze nalézt na adrese http://members.aol.com/cohabiting/index.htm

Použito materiálu agentury Zenit, obsah Andy Butcher.