Zlaté šupiny z ryby chycené v moři Radia Proglas nás seznámí s písničkami, které umí potěšit dušičky. Většina z nich se umístila na předních místech hitparády v letech 1995 - 1998, což nám může něco napovědět i o jejich kvalitě, i když posluchačská oblíbenost není hlavním ukazatelem.

I když se jedná většinou o klasický folk, zazní i blues a pár folkrockových písniček.

CD nás za hodinku ve 22 písničkách seznámí s celkem 16 skupinami a zpěváky. Některé jsou velmi mladé, jiné v této době zaniklé, ale uslyšíme i stálice folkové scény. Například Mošny hrají na mnohých folkových festivalech rozsahu Zahrady. Jejich Babylon je také precizně vypracovaný vokál.

DNA, většinou bývalí studenti molekulární biologie, se nám představili s klasickým, anglicky nazpívaným spirituálem. Škoda, že je jen jeden. I písniček od anglické skupiny Relevation by mohlo být víc. Je stylově trochu jiná, a tak mi zní poněkud opuštěně. Také uslyšíme dvě písničky od Mezopotámie. Je opravdu škoda, že tato skupina již zanikla. O skupinách, jejich složení i něco málo z historie si můžete konec konců přečíst něco málo sami z přebalu CD.

Snad si každý z vás najde něco, co mu "sedne", protože album je stylově opravdu rozmanité.

Některé jsou založené na melodii (Dívka od již zmíněné Mezopotámie), jiné vynikají texty (Předjaří od Zdeňka Pololáníka).

Tak teď už jen trochu času, klidu a chuti. Pěkně si sedněte a třeba si některou z písniček začnete za chvíli zpívat taky.

Nechte si zdarma zasílat naše zprávy na mobil a e-mail