21. května 2000 vyjela z Českých Budějovic humanitární vzdělávací akce na podporu krajanů žijících v Srbsku a na pomoc lidem postižených válkou. Magazín ChristNet.eu, který tuto akci mediálně podporuje, byl přitom.

Když jsem koncem října 1999 shlédl reportáž Karla Rožánka z České televize o Češích žijících v Srbsku, ani trochu jsem netušil, že za půl roku pojedu se stovkami knih do Srbska. Teprve druhý den mě napadlo, zda bych pro ně nemohl něco udělat. Ale co a jak?

Nejprve jsem si zavolal do České televize, kde mi dali kontakt na Karla Rožánka. Už v této chvíli se může někomu zdát, že lžu. Ano, ani já jsem netušil, jak se mi to povedlo. Všichni víme, že žurnalisté - a zvláště z televizí - si s nikým jenom tak nepovídají. Byla to nějaká Síla s velkým s, která mě vedla a otvírala mi dveře. Hlavně ze začátku.

Pan Rožánek mi řekl, že Češi žijící v Srbsku potřebují české knihy, učebnice českého jazyka atd. Další informace mi pak dodal pan rada Dobeš. A začal jsem sbírat knihu po knize.

Hodně mi tenkrát pomohli přátelé z Přátel Tichého Dotyku. Hlavně Robert Antropius, který mě seznámil se spoustou lidí a hodně toho sehnal. Během března jsme měli základ knih a školních pomůcek sebraný.

Musím poděkovat hlavně SPŠ Příbram, kde studenti a vyučující doopravdy udělali neuvěřitelné věci. Zde se nejenom vybrali knihy, propisky a čistý papír, ale dokonce se žáci 3.EB rozhodli sehnat peníze na cestu, které samozřejmě chyběli a doteď chybí.

Další velká pomoc přišla prostřednictvím pana otce Aleše Opatrného, který nám zajistil značné množství křesťanské literatury, která nám chyběla.

V mediální oblasti nám pomohla Iveta Stejskalová, která svými články o této problematice informovala veřejnost. Když se už máme všechny věci pohromadě, vyvstane myšlenka odvozu. Co teď?

Ani v tuto chvíli mě Pán neopustil. Můj kamarád Jára Jiráska jednoho dne povídá, že by mi půjčil auto. Vše jsem měl, ale co víza, věci okolo, neznám srbsky atd.?

I tento problém jsem překonal velice lehce. Ředitelka Českého rozhlasu České Budějovice Marie Šotolová mě seznámila se Sdružením přátel slovanských kultur a jazyků a společně jsme se dohodli na akci, kterou nazývám pracovně SRBSKO. Na této akci spolupracuje i Diecézní charita České Budějovice a organizace ADRA.

Naše kroky povedou i do Kosova, kam vezeme zásilku léků a potřeb pro dětskou nemocnici. Nyní nám už nezbývá než doufat, že to přežijeme.

Mnoho lidí napadne asi myšlenka, kde jsme na to vzali peníze. Podle součastné situace to vypadá, že si to platíme ze svých prostředků. Nebo máte někdo jiný nápad?

Poznámka šéfredaktora: Když jsem se Tomáše Zdechovského ptal, zda to opravdu chce platit ze svých skromných příjmů, odpověděl mi: "Někdo to propije v hospodě a jiný ušetří na humanitární akci." Pokud by mu však chtěl někdo pomoct, ozvěte se mu prosím na jeho e-mail: zdechovsky@christnet.eu.

O průběhu akce vás samozřejmě budeme i nadále informovat.