V České republice lze studovat na třech katolických teologických fakultách - v Praze, Olomouci a Českých Budějovicích. Studium teologie je často možno kombinovat s obory většinou pedagogického směru.

Nejen teologické fakulty ale nabízejí možnost studia souvisejícího s křesťanskou vírou. Možnost studovat náboženské vědy dává skoro každá filozofická fakulta a to nemluvíme o nabídce dalších škol. Obory podobné těm, které jsou na teologické fakultě, mohou lidé studovat také na několika vyšších školách. Mezi ně patří např. vyšší odborná škola ve Svatém Jánu pod Skalou u Prahy nebo Vyšší odborná škola sociální v Olomouci.

Zajímali jsem se, jaký je zájem o studium na teologických fakultách. Podle informací Magazínu ChristNet.eu mnohdy nabídka hraničí s poptávkou. Například zájem o studium v teologickém semináři v Litoměřicích je velice malý. Příčiny jsou prý různé. Mnozí oslovení duchovní hledají hlavní příčinu v ekonomické, politické a morální oblasti. Všichni se však shodují na potřebě nových kněží i laiků v Katolické církvi.

O trochu lepší je situace na laických oborech. Zde je zájemců takřka vždy více než počet přijatých uchazečů. U samotného studia teologie dominuje více chlapců, u ostatních oborů převažují na dívky. Většina oborů se dá studovat dálkově, kromě samotné teologie. Ta jde podle církevních norem studovat jen jako denní studium. V praxi se to řeší tak, že všechny katolické teologické fakulty v Česku mají obor typu náboženské nauky, jehož obsah je takřka shodný jako obsah oboru teologie a který lze studovat dálkově.

Zeptali jsme se několika lidí, kteří se dostali na některou z teologických fakult a následně se rozhodli k studium na jiných fakultách, proč tak učinili. Z pěti dotázaných lidí většina odpověděla, že postavení a uplatnění studentů teologické fakulty není nejlepší, proto se rozhodli ke studiu jiného oboru. Studium na teologické fakultě prý pro ně byl takový druh možnost.

Běžnou praxí je, že si mnozí uchazeči podají přihlášku na teologickou fakultu jen jako zálohu pro případ, že by se na žádnou jinou vysokou školu nedostali. A to už jenom z toho důvodu, že poplatky za přijímací řízení na teologické fakulty patří k těm nejnižším. Často se tak stává, že se ti, kteří se umístili na prvních místech, rozhodnou nakonec studovat někde jinde.

A jaké jsou naděje a představy těch, kteří se letos hlásí k přijímacímu řízení? „Studovat vědy teologické je jako se vyučovat v řemeslu,“ říká Robert Atropius, zájemce o studium na Teologické fakultě Jihočeské univerzity. „Zajímají mě základy naší víry. A druhým důvodem je to, že jsem slyšel mnoho dobrého o této fakultě.“

Přijímací řízení je plně v kompetenci děkana dané teologické fakulty. V Českých Budějovicích se skládá z psychologického, náboženského a všeobecného testu. Důležitý je také motivační pohovor. Ne každý však vyhoví těmto základním požadavkům.