Magazín ChristNet.eu bude ode dneška přinášet aktuální zpravodajství z 35. Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Každý den vám nabídneme recenzi minimálně na jeden film, který si podle nás zaslouží být shlédnut. Kromě toho vás budeme seznamovat s děním přímo zde v Karlových Varech.

Na rozdíl od minulých let působí Karlovy Vary těchto dnů méně nadšeně. Zatímco dříve jste zde mohli vyloženě „cítit“ filmařství na každém kroku, je letošní jubilejní ročník více usazený. Nikdo již nejásá nad tím, že se festival vůbec podařilo uskutečnit, nezveřejňují se dosažené rekordy všeho možného a nemožné a vše již více méně rutinní. Festival běží v tradičních kolejích a každý ví, co má dělat. Ztráta mladického nadšení, byť provázeného mladickými chybami, leckoho zamrzí.

Vyzrála, či možná ztratila inspiraci i vizuální podoba festivalu. Pryč je festivalové retro z předloňska i, byť nevkusná, ženská svůdnost z minulého festivalu. Architektura se nejvíce blíží stylu techno, grafika pak lavíruje mezi vesmírem plným nahých ženských těl a grafikou slickových časopisů. Bohužel chybí právě ten sjednocující prvek. Částečně je to způsobenou vlivem sponzorů. Nextra, který poskytuje internetové připojení, vsází na techno, zatímco Premiere, který nahradil dřívější vlastní festivalový deník, je představitelem slickové grafiky.

Zájem o filmy je „klasický“. Pornografický vztah je beznadějně vyprodán, na Matku Johanu od Andělů lístky seženete. Jmenovaný film je přitom představitelem zajímavé sekce s názvem Dvacet století po Kristu, v rámci něhož lze shlédnout nábožensky zajímavé filmy. A je jich zde plných dvacet! Ale i zde platí festivalové: "Postavte se k frontám co nejdříve, protože za chvíli žádné lístky nebudou."

Mezi porotami je i letos Ekumenická porota. Ta bude mít v neděli recepci v hotelu Bristol, které se tradičně zúčastní i plzeňský katolický biskup František Radkovský.

Mezi zajímavé filmy s náboženským tématem bude jistě patřit Rabín, kněz a krásná blondýnka . Festivalový průvodce o něm říká: „ Brian Kilkenny Finn a Jake Schram, kamarádi na život a na smrt, prožívají šťastné dětství do chvíle, než se Anna Reillyová odstěhuje z jejich čtvrti a zlomí tak oběma chlapcům srdce. Nyní již dospělá Anna z ničeho nic zavolá Brianovi a oznámí mu svůj nečekaný příjezd do New Yorku. Brian i Jake jí samozřejmě ihned spěchají naproti na letiště. Oba jsou mladí, svobodní a úspěšní a oba žijí v Upper West Side v New Yorku. Brian se stal knězem, Jake zase rabínem. Jake je znám jako zastánce nových experimentů, které nejsou vždy zcela „košer“, ale podle Jakea jsou vhodným způsobem, jak oživit některé starodávné rituály. Pár bloků od Jakeova svatostánku je Brianův katolický kostel. Také Brian se snaží zavést mezi své ovečky řadu novinek a netradičních praktik. Přátelství Briana a Jakea je ohroženo, když Anna a Jake v sobě najdou zalíbení a bezhlavě se vrhnou do žhavého milostného dobrodružství, aniž by cokoli řekli svému nejlepšímu kamarádu Brianovi. Navíc si Anna uvědomí, že se asi zapletla více, než si zpočátku jak ona, tak Jake patrně přáli…“

Nepřipomíná vám to Víru a lásku od Ericha Seagala? Uvidíme. Rozhodně je nám festivalovým deníkem slibováno, že „věřící se nebudou cítit uraženě“.

Oficiální site festivalu lze nalézt na www.iffkv.cz.