Je to film v rytmu valčíku. Je postmoderní, takže má několik rovin. Je o životě a smrti, o sexu a manželství, o lásce a dekadenci, o mystériích a oběti, o bohatství a společnosti, o živých snech a přízračné skutečnosti, o hrůze a nádheře. Je to nejlepší film, který na filmovém festivalu v Karlových Varech Magazín ChristNet.eu zatím viděl.

Eyes Wide Shut, do češtiny přeložené asi jako Široce zavřené oči, byl poslední film Stanleyho Kubricka. Konce natáčení, které trvalo dva roky, se ale jeho režisér nedočkal. Zemřel, když se film střihal. K nám je nyní uváděn více než rok po americké premiére. Za to ale v nezcenzurované verzi.

Ve filmu je totiž mnoho erotiky a sexu. Nezcenzurovaná verze by tak byla ve Spojených státech takřka nepřístupná. Zde se však ukazuje druhá tvář cenzury. Sex zde totiž není samoúčelný, představuje pouze symbol. Symbol, bez kterého se nedá film pochopit. Kubrick si totiž hraje se symboly – až se celý film stává jedním velkým symbolem. Aby to však bylo dobře pochopeno: film není v žádném případě pornografický. Protože se však bez sexu nedá pochopit dnešní společnost, musí být ve filmu i zobrazení sexu v dnešní společnosti. Bez příkras a opravdově.

Eyes Wide Shut patří mezi postmoderní filmy, kde naleznete mnoho vzájemně se překrývajících, ale spojených příběhů. Tak jako náš život není jeden příběh, ale mnoho příběhů: některé jsou hlavní, jiné podružné. Rovněž tak pohledů na film může být více: je to thriller, je to erotika, je to psychologické drama a filozofická detektivka.

„Zápletka filmu je jednoduchá,“ prohlásil pro Magazín ChristNet.eu redaktor filmového časopisu Premiere Darek Šmíd, syn spisovatele Zdeňka Šmída. „Ale to, co se jinde jen naznačí, se zde naplno rozvine.“ Šmíd říká, že autoři filmu museli být dobře sečtělí v postmoderní filozofii. Pro plné pochopení filmu proto doporučuje Baudrillardovu knihu O svádění, případně Faucaltova a Lacanova díla.

Bill Harford je úspěšný lékař, má krásnou manželku Alici, skvěle zařízený byt na Manhattanu a nemůže si na nic stěžovat. Před devíti lety si vzal svou manželku, která je nyní doma s jejich dcerou a trochu se nudí. Alici štve, že Bill nežárlí na muže, se kterým tancovala na včerejším večírku. Když tak kouří marihuanu, vypráví mu, jak se strašně moc chtěla před rokem pomilovat s jedním důstojníkem. Líčí mu detailně, co se tenkrát stalo, řka že by byla ochotna se kvůli tomu vzdát všeho.

Bill je povolán k jednomu svému pacientovi. Cestou si živě představuje, jak se jeho manželka, které celá ta léta naprosto věřil, vášnivě miluje s důstojníkem. Jeho stereotypní manželství, ze kterého již vyprchalo prvotní nadšení, dostává ráno. Bill se chce své manželce pomstít stejnou zbraní. Touží udělat něco, co ho vyhodí z poklidného manželského života. Cokoli, co mu dá vzpruhu do života.

Při návratu sbalí, či spíše je sbalen pouliční prostitukou. Než však dojde k samotnému aktu, zavolá mu manželka. Náhle si uvědomí, že není schopen toto provést. Putuje tedy nočním New Yorkem dál, až dojde do restaurace, kde hraje na piano Billův bývalý spolužák. Ten mu řekne, že hraje také na místě, kde se dějí věci, jaké ještě nikdy neviděl. A jsou tam ty nejnádhernější ženy. Zde se začíná odehrávat pravé mystérium.

Vstup do lesního zámku mají totiž jen vybraní. „Kdybych ti řekl, o koho se jedná, nespal by jsi z toho,“ vysvětluje později Billovi jeho jiný přítel. Všichni na sobě mají benátské masky a tajuplné kostýmy. Nikdo se neptá na ničí jméno. Uvnitř zámku se provádí tajné mysteriózní obřady. „Slib, který je zde daný, je nevratný,“ oznamuje Billovi velmistr, když zjistí, že mezi ně nepatří. Ten slib znamená, že při prozrazení nebo jiném prohřešku dotyčný zemře.

Ten slib je důležitý. Lidé do zámku chodí totiž kvůli směsi mysteriózna a sexu. Jsou zde pořádány opravdové sexuální orgie. Dívky zde na sobě mají většinou jen škrabošku. V každé místnosti je vidět mnoho souložících párů. Jenže sex a mystika může přítomná smetánka sehnat i jinde. Sem chodí právě kvůli tomu dotyku s tajemnem a se smrtí. Má všechno, na co si může vzpomenout. Proto touží po vzrušení, které jí dávají masky a možnost smrti. Potřebuje se nějak zbavit nudy všedního života (nebo možná stressu).

Bill je tedy odsouzen k smrti. Na poslední chvíli se ale objeví tajemná dívka, která se za něj obětuje. Je to bývalá Miss New York. Další den je objevena ve svém hotelu předávkovaná drogami. Jeho přítel pianista mizí z hotelu neznámo kam.

Bill se vrací domů. Jeho manželce se mezitím zdál sen, kde se milovala s důstojníkem a pak s nespočtem dalších mužů. Přitom se smála svému manželovi. „Žádný sen není jen sen,“ poznamenává Bill.

Ráno se pak vydává pátrat. Je několikrát varován a na cestě naráží na prapodivné věci. Jeho manželka nalézá masku, kterou zapomněl vrátit…

„Čím více je společnost vyspělejší a bohatší, tím více se přibližuje konci antického Říma,“ sdělil své dojmy Magazínu ChristNet.eu ihned po skončení promítání jeden z diváků. O tom také – minimálně jedním z pohledů - Eyes Wide Shut je. Je o nudě a stereotypu v manželství i v moderní společnosti. Lidé jsou schopni udělat cokoli, aby se z těchto pout dostaly: jít s prostitutkou, zajít na tajný večírek, poslouchat velmistra, nechat se zabít.

Eyes Wide Shut je také o dnešním sexu. „Muži se mnou chtějí mluvit, protože mě chtějí přeříznout?“ diví se Billova manželka. Ale orgie ukazují, že běžný sex již dnešním lidem nestačí. Běžným sexem jsou již přesyceni, chtějí něco víc.

Film je pomalý, ale má spád. Alice například mluví velice pomalu – o to víc jste napnuti. Film vás pohltí a až na některé okamžiky, které by bylo potřeba prostříhat, nevíte o okolním světě. Vynikající je především perfektně zkomponovaná hudba. Někdy jde jen o jediný úder do klávesy klavíru. Ten úder je však dokonale načasovaný a vystihující situaci.

Recenze na Eyes Wide Shut by se dala zpracovat ještě úplně jinak. Na postmoderní příběhy se špatně píší kritiky. Ale pokud chcete vidět, kam jsme dovedli dnešní civilizační babylon, pak vám ten film rozhodně doporučuji. Možná tak také skončíme…

Eyes Wide Shut. Rež. Stanley Kubrick, USA, 1999, 159 min., barevný. Hrají: Tom Cruise, Nicole Kidman, Sydney Polack.