Novým objevem na naší vokální scéně je skupina Pětník. Po Pramínku a Medartu je to už třetí sdružení, které se vytvořilo kolem Honzy Hučína. Na rozdíl od prvních dvou kapel (nebo jedné kapely se dvěma názvy), jejichž repertoár sahal od trampské písně přes “klasický” folk až ke spirituálům, se Pětník věnuje výhradně zpěvu a capella. I když soubor nefunguje ještě ani rok, už se mu podařilo probojovat se do finále velkých festivalů: Porty a Zahrady.

Časopis Folk & country ve svém červnovém čísle uveřejnil rozhovor se skupinou Čtyrslítek, která se věnuje folkovým úpravám spirituálů. Ve stejném čísle můžete najít také rozhovor se Slávkem Klecnadrem, kapelníkem Oborohu, který v červnu vydal své první sólové (písničkářské) album Protější břeh. Na albu se spolupodíleli například Karel Markytán, Blanka Táborská, Ivo Viktorin a také cellistka Oborohu Dita Zangeová.  Ještě na konci června stačilo vyjít také prázdninové dvojčíslo Folk & country, ve kterém se v rubrice Navštívenka představuje kapela Bezefšeho. Elektronickou verzi časopisu najdete na adrese www.folkcountry.cz.

Roman Dragoun,někdejší člen skupin Futurum a Progres 2, se už několik let věnuje sólovému hraní. Po prvním albu Stín mý krve (1995) přišel na trh s novinkou Slunci blíž. V roli zpěváka a klávesisty se snaží nenásilnou formou zvěstovat svou víru. Album mají v distribuci Rosa a Indies a písničky z něho si mohli poslechnout 30. června také návštěvníci prvního ročníku Festivalu Slunce ve Strážnici (www.festival-slunce.cz).

V červnu vyšlo třetí letošní číslo časopisu o křesťanské hudbě Tón. Najdete v něm zprávu o společném koncertě skupin Noi a Cymbelín, rozhovor s Kateřinou Tlustou a Lesíkem Hajdovským (duo Ester), recenze na alba Mošen nebo Slávka Klecandra, rozhovor s Vladimírem Mertou a spoustu dalších článků.

Dvojice Ester natočila a vydala své třetí CD. Jmenuje se Der Jiddische Samowar a obsahuje opět židovské lidové písně, tentokrát v jazyce jidiš. Jednotlivé skladby vycházejí z každodenního života židovských obyvatel východní Evropy a vedle jejich zvyků se v nich odráží i víra v Boha. Album vydala Rosa (www.rosamusic.cz).

Zpěvák Pavel Bobek natočil nové studiové album Jsem pouhý známý. Jako bonus je na něm uvedena skladba Pane můj, česká verze slavné modlitby Krise Kristoffersona “Why Me?”, kterou krátce před svou smrtí nazpíval Michal Tučný. Pavel Bobek si k nahrání této písně přizval Roberta Křesťana a použil také část původního záznamu s hlasem Michala Tučného.

Své první album natočila folkrocková kapela Šarközi z Prahy. Deska se bude jmenovat Naklání se čas a vyjde koncem léta u Indies. Jedinou oficiální nahrávkou Šarközi bylo dosud pět skladeb na kompilaci Čtyřválec

V brněnském studiu TWR vznikají další zajímavé nahrávky. V poslední době to byla kazeta Jany Pospíšilové a Tomáše Trubače s názvem Vězeň nebo kolekce romských chval Vaš tuke 2.

Autor je hudební redaktor Radia Proglas (www.proglas.cz) a člen Akademie populární hudby. Další informace o křesťanské hudbě můžete nalézt na jeho stránce http://www.proglas.cz/hud/hud_akt.htm/. Radio Proglas můžete poslouchat živě i přes internet na adrese live.atlas.cz/proglas/proglas 20.asx.