Důležitou mezinárodní událostí letošního roku v Praze je 3. Evropský kongres ICCFM (International Confederation of Christian Family Movements - Mezinárodní konfederace křesťanských pro-rodinných hnutí), který se bude konat v budově pražského Arcibiskupského semináře od středy 2. srpna do neděle 6. srpna 2000.

Kongres svolává jednou za tři roky Evropské předsednictvo CFM. Po kongresech v Římě 1994 a na Maltě 1997 bylo požádáno sdružení YMCA - Živá rodina (které je přidruženým členem ICCFM), aby kongres uspořádalo v Praze. Volba Prahy byla podpořena skutečností, že nejlépe umožňuje setkání účastníků ze střední a východní Evropy s tradičními členy CFM, navíc YMCA - Živá rodina má s pořádáním takovýchto setkání již jisté zkušenosti (konference o rodinné problematice v r. 1994 a 1997).

Sejde se zde na 130 účastníků (převážně manželských párů aktivních v rodinné terapii, poradenství apod.) z evropských zemí (Německo, Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Malta, Švýcarsko, Rakousko, Maďarsko, Slovensko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Polsko, Ukrajina, Rumunsko, Bulharsko a další) spolu se zástupci CFM ze severní i jižní Ameriky, Asie a Afriky, aby rokovali o významu rodiny v novém tisíciletí.

Ve čtvrtek dopoledne bude hlavním tématem Role CFM v místních podmínkách. Náplní diskuzí bude odpovědět na následující otázku: Ve společnosti se objevují nové jevy aktivně působící proti rodině (individualismus, relativismus, absence dlouhodobých cílů, ztráta smyslu pro zodpovědnost, podcenění duchovních hodnot, spotřební způsob života, honba za požitky, za bohatstvím, vliv reklamy, médií, ...). Jak těmto tlakům čelit, jak a co lze nabídnout jako alternativu, jakou roli zde hraje či může hrát CFM?

Odpoledne pak bude věnováno Rodině a zaměstnání, ekonomickým aspektům a otázké společenské prestiže.

Organizátoři si kladou za cíl probrat otázky jako: Vztah práce versus rodina, problém přepracovanosti, nedostatek kvalitního času pro rodinu, otázka zaměstnanosti matek s malými dětmi, ... Jaké jsou důsledky na jednotlivce i na rodinu? Jak napomáhat tomu, aby zaměstnavatel a rodina byli partneři?

Jakou má pro společnost a pro její budoucnost "ekonomickou hodnotu" funkční rodina s dětmi? Je tato hodnota vůbec uvažována? Je práce rodičů při výchově "budoucích daňových poplatníků" společensky doceněna? Jak může CFM přispět k pozitivnímu posunu veřejného mínění ve prospěch rodiny?

Motem pátečního dopoledne bude Rodina jakožto zdroj života, zázemí, bezpečí. Zde budou mít účastníci možnost naslouchat příspěvkům na téma: V rodině vzniká nový život, stabilní a funkční rodina je důležitým předpokladem pro harmonickou výchovu dětí i pro překonávání životních těžkostí, rodina má nezastupitelnou úlohu při péči o své nemocné či staré členy. Jak ukázat a vysvětlit veřejnosti význam rodiny jako stabilizujícího prvku společnosti a zdroje rychlé a cílené konkrétní pomoci jiným rodinám či jednotlivcům, jak zvýšit prestiž trvalého manželství a odpovědného rodičovství zvláště u mládeže?

Sobotní odpoledne bude lemovat heslo Rodiny v nouzi. Rodiny jako oběti politických změn, válek, chudoby, přírodních kalamit, epidemií, migračních vln. Jak jim CFM může pomáhat? "Unavené rodiny" a rodiny prožívající krizi partnerství: Jak "dobít baterie"? Jak podpořit obnovu manželských vztahů? Jak předcházet krizím v manželství? Jak zlepšit vztahy ve vlastní rodině (mezi partnery, mezi rodiči a dětmi i mezi dětmi navzájem), jak pomáhat dalším rodinám v nejbližším okolí, v rámci příslušného rodinného sdružení CFM, na úrovni města, státu? - to bude rámec odpoledního setkání.

Slavnostní zahájení kongresu bude ve středu 2. srpna v 17 hodin v sále Pastoračního střediska v Kolejní 4 v Praha 6. Zahájení se zúčastní a své příspěvky přednesou významné osobnosti zabývající se rodinnou problematikou: manželé Gauci (Malta) - evropský předsedající pár ICCFM, manželé Pich (Španělsko) - světový předsedající pár ICCFM, senátor František Bartoš poslankyně parlamentu Jana Volfová, generální sekretář YMCA v ČR Jana Vohralíková a z osobností křesťanského světa pak mimojiné kardinál Miloslav Vlk, zástupce Ekumenické rady církví Pavel Smetana a papežský nuncius v Praze, Mons. Giovanni Coppa.

Během plenárních zasedání kongresu zazní kromě zpráv z jednotlivých zemí o situaci tamějších rodin také 6 zásadních přednášek. Těžištěm práce kongresu budou pracovní skupiny (asi 5 - 7 skupin podle jazykových možností), které se setkají celkem 4krát, aby v neformálních, leč intenzivních diskusích zformulovaly návrhy závěrů k jednotlivým stěžejním tématům kongresu. Závěry, na nichž se skupina shodla, budou předneseny a komentovány vždy na následujícím plenárním zasedání. Takto bude kongres probíhat od čtvrtka 3. 8. do soboty 5. 8. V neděli bude kongres zakončen společnou bohoslužbou.

Jak Magazín ChristNet.eu upozornil jeden z organizátorů Petr Imlauf, je možné přijít jenom na jedno dopoledne nebo odpoledne.

Bližší informace lze získat na adrese ymcazr@praha.czcom.cz nebo na telefonu 02/ 2487 2421.