Téma mystifikace na letošním ročníku Letní filmové školy v Uherském Hradišti způsobilo, že se jeho účastníci ve větší míře zamysleli nad současnými otázkami, které by také film měl předkládat k úvaze divákům. Stále totiž platí ono Leninovo známé: "Ze všech umění je pro nás film nejdůležitější..."

V této souvislosti se na jednom z poloutajených workshopů podělili filmoví tvůrci se svými náměty k novým filmům, které jsou již v různých stádiích rozpracováních od filmové povídky přes scénář až po první natáčecí dny. K vidění však nebudou dříve než na příštím karlovarském festivalu. Redaktor Filmových listů se zaměřil na ty snímky, které by případně mohly vzbudit zájem Ekumenické poroty, jež si tradičně stěžuje na nedostatek kvalitního materiálu k posuzování a oceňování. Tyto informace nemusí být nezajímavé ani pro prázdninové čtenáře Magazínu ChristNet.eu

Mírný rozruch v jinak poklidné diskusi způsobil ohlášený záměr režisérky Dany Vávrové natočit druhý díl úspěšného dětského filmu Hurá na medvěda, který bodoval na nedávném Festivalu dětských filmů ve Zlíně. Na rozdíl od prvního snímku nebude v Hurá na medvěda II. vystupovat medvěd cvičený, ale divoký. Příběh tedy má mít opačnou zápletku: Děti nebudou honit medvěda uprchlého z cirkusu, ale medvěd bude honit děti z prázdninového tábora na Valašsku. S natáčením se již údajně začalo ve Vsetínských kopcích, v okolí Halenkova a Velkých Karlovic. Přítomní seminaristé se shodli, že jde o aktuální problematiku a navíc to bude i napínavý film. Jediný, kdo protestoval, byl mladý režisér Václav Novák, který na Vávrovou okamžitě podal trestní oznámení na základě několika svědectví chlapců z tábora, kteří z medvěda utrpěli šok.

Samotný Václav Novák, který pochází z filmařské rodiny - je potomkem režiséra Ivo Nováka, který natočil s Milošem Formanem v padesátých letech přelomový film Štěňata a v šedesátých letech pozoruhodnou detektivku Smrt na jehle s hlavní postavou poručíka Bubliny, plánuje jiný filmový projekt. Rozhodl se po dvaatřiceti letech natočit remake slavného filmu Evalda Schorma Farářův konec. O podrobnostech se zatím nechtěl dále zmiňovat, prý to bude velké překvapení. Také on si už vytipoval lokality k natáčení, půjde o moravské obce Holešov, Napajedla a Spytihněv, kde našel ochotné spolupracovníky mezi občany a ministranty. Zlé jazyky tvrdí, že film sponzoruje napůl ODS (přestože s bývalým výkonným místopředsedou Liborem N. nepojí Václava žádný příbuzenský vztah) a olomoucké arcibiskupství.

Vypadá to, že záměr bude mít ještě další soudní dohru. S Novákem se totiž soudí o autorská práva k využití původního námětu tvůrčí tandem M. C. Putna a Radim Špaček, který se k remaku Farářova konce chystal už dřív, ale dosud nesehnal peníze. Podle nich nepatří tento námět na Moravu, ale jednoznačně do Čech, do Prahy, do Vršovic! Zatím není jasné, jak celý spor dopadne, Novák má na své straně podporu médií, Putna se Špačkem ovšem spoléhají na pomoc Mezinárodního měnového fondu.

Posledním filmem, který se začíná natáčet a o němž se mluví, je Vyhnání z ráje Věry Chytilové. Podle zásady, že to, co je duchovní, se nejlépe ukazuje v tom, co je tělesné, se bude jeho děj z větší části odehrávat na nudistické pláži. Teologickými poradci jsou u tohoto snímku Tomáš Halík, Odilo Štampach a bývalý děkan pražské teologické fakulty Wolf. Tento snímek má podle účastníků hradišťského workshopu asi největší naději, aby bodoval u Ekumenické poroty ve Varech a tvůrci i poradci pro to chtějí udělat maximum. Nelze tedy vyloučit, že trojice teologů přijme nakonec nabídku režisérky i k herecké účasti v epizodních rolích.

Doufám, že tento článek nevzal nikdo vážně. :-)