Tento vtip se vám bude hodit, až přijdete do pekla. Nebo možná taky při podzimních volbách. Rozhodně je to dobrá příručka politické filozofie.

Přijde bankéř po smrti do pekla a hlavní čert mu dává vybrat: "Do kterého pekla chceš? Do kapitalistického, nebo socialistického?" Bankéř je opatrý, a tak se zeptá: "A nemohl bych ta pekla nejdříve vidět?" Čert souhlasí.

Nejprve se jdou podívat do kapitalistického pekla. Tam je pohoda, klid, kapitalisti mastí karty a přitom pijou pivo. Bankéř se k jednomu z nich nakloní a povídá: "Jaké to tady je?"

"Jo, dobrý," odpoví kapitalista. "Jenom každý den ve tři hodiny přivezou prkna, natlučou do nich hřebíky, my se pak na ty hřebíky položíme a začně nás přejíždět parní válec."

Bankéř se jde raději podívat do socialistického pekla.Tam je pohoda, klid, socialisti mastí karty a přitom pijou pivo. Bankéř se k jednomu z nich nakloní a povídá: "Jaké to tady je?"

"Jo, dobrý," odpoví socialista. "Jenom každý den ve tři hodiny přivezou prkna, natlučou do nich hřebíky, my se pak na ty hřebíky položíme a začně nás přejíždět parní válec."

Bankéř vidí, že je to všude stejné, a tak povídá: "Půjdu raději mezi své do kapitalistického pekla."

Čert se na něj ale spiklenecky podívá a praví: "Já bych ti raději doporučoval socialistické peklo. Jednou tam totiž nedorazí prkna, podruhé hřebíky a potřetí není nafta do parního válce."