V Katolickém týdeníku (KT) vyšel nedávno první inzerát na seznámení, ve kterém byl jako kontakt uveden e-mail. Tato skutečnost redakci Magazínu ChristNet.eu jako internetového časopisu zaujala, a tak jsme kontaktovali paní, která inzerát podala. Její jméno samozřejmě ponecháváme v tajnosti.

Robert Němec (RN): Proč jste se rozhodla dát do svého inzerátu e-mail? Nestačil by jen dopis, jak je to dosud běžné?

Myslela jsem to dobře. Mnohokrát se mi stalo, že mě něco v novinách upoutalo, nadchlo či rozčílilo, a tak jsem si inzerát či článek vystřihla a odložila, že napíši, až se k tomu přichystám.

A jelikož mám ve zvyku psát úhledně a líbí se mi jistá úroveň, odkládala jsem stále odepsání, protože jsem chtěla, aby dopis - teď mluvím o odpovědi na inzerát - byl na pěkném papíře, perem... Psát na počítači mi pro osobní kontakt nepřipadalo vhodné a považovala bych to i vůči příjemci za neslušné. A jelikož jsem si vymyslela takové velké přípravy, tak jsem se k tomu nikdy nedostala.

Takže nyní jsem uvažovala, jak to eventuelnímu pisateli usnadnit, protože, bohužel, všichni máme tak málo času. A také jsem tak trochu soudila dle sebe, jak dlouho nosím dopis v kabelce, než ho odešlu - což je zhruba 14 dnů. Takže ten e- mail mi připadal skvělý, rychlý, pohodlný... a bez běhání na poštu.

Také jsem se těšila, že si budu moci brzy přečíst odpověď, poslat fotografii - prostě jaké to bude hezké a rychlé díky moderním věcem, protože jsem takový radostný a těšící se tvor. A také nerada dělám zbytečné věci a raději se raduji ze života - je to lepší než zdlouhavé psaní dopisu.

Druhá věc je, že jsem si myslela, že tímto oslovím někoho, kdo je trochu na jisté úrovni. Měla jsem již jednu zkušenost z inzerátu z KT, že mi odpovídají jiní lidé, než s kterými bych si přála se seznámit.

RN: Odpověděl vám někdo na e-mail?

Ne.

RN: Proč si myslíte, že vám nikdo neodpověděl e-mailem?

Já nevím, jaká je běžná skladba čtenářů KT. Podle příspěvků si myslím, že velmi dobrá. Katolíci, které já znám, jsou všichni na vysoké inteligenční a duchovní úrovni. A tak jsem předpokládala něco podobného i mezi lidmi, kteří odpovídají na inzeráty v KT.

Pohybuji se mezi katolíky, kteří všichni e-mail a počítač používají. Ale partnera tam najít nemohu, protože jsme všichni věřící a všichni mají hezké rodiny.Ale na inzeráty asi odpovídají jiní lidé.

RN: Není to tím, že lidé, kteří čtou rubriku Seznámení v Katolickém týdeníku většinou e-mail nemají?

Je to divné. Z odpovědí mi vyplynulo, že co katolík - to ztroskotaná existence, maximálně základní škola, neschopný si zajistit obživu, bydlení a ještě se mu nechce moc pracovat, pozemské statky nechává na Bohu, aby mu je jen tak seslal.

RN: Jací byli ti, kteří vám odpověděli dopisem? Měl někdo z nich e-mail?

Nevím, jest-li je vhodné a slušné o někom, kdo mi otevřel srdce a je v tak nelehké situaci, že je na světě sám, hovořit a posuzovat ho.

Je mi těch lidí, co mi napsali moc líto, ale co mám dělat, seznamovat se s nimi nemohu, protože takto si svůj život nepředstavuji.

RN: Líbily se vám odpovědi a charaktery mužů, kteří se vám nabízeli.

Kdybych nevěřila, že mi Pán Bůh vždy pomůže, že pro mne určitě má někoho připraveného, protože jsem svou povahou velmi ženský a rodinný typ a rodina je pro mně na prvním místě, kdybych neměla svou optimistickou povahu - tak bych velmi a velmi plakala.

RN: Jak byste charakterizovala muže, kteří vás díky inzerátu kontaktují?

Prosím pěkně, aby to nebylo bráno nějak, že se povyšuji nebo, že jsem neskromná, ale byla jsem v úděsu. Napsala jsem takový hezký text a bylo mi to hrozně líto, jaké jsem dostávala odpovědi. Já sice mohu pochopit, že zkoušeli štěstí, ale já sama bych osobně takovou odvahu neměla. Kdybych neznala inteligentní katolíky a nebyla opravdu věřící a z věřící rodiny, tak bych snad smutkem z těchto zástupců vystoupila z církve.

Takže: základní vzdělání, vězni, ústavy pro postižené a důchodci (ti sice neměli ZŠ, ale přece mám ještě 12 let do důchodu)... Jediná odpověď nebyla normální. Mám ještě pokračovat dále? Ženatí - věřící!!!

Potom zástupce nějaké sekty - nevím jaké, protože jsem ten dopis v hrůze vyhodila, protože mi hrozil koncem světa. Jehovisti mi podávali pomocnou ruku. Alkoholici, kteří se v průběhu léčby dali na víru a slibovali, že když jim pomůžu a vezmu si je, tak to s mou pomocí zvládnou. Bylo mi jich líto, ale nemám sílu na to, abych někoho léčila od alkoholu a ještě mu dala vše co mám, protože všichni ti lidé neměli nic.

Jiný potřeboval 200 000 na opravu rodinného domku. Další dopisy se hodily do rubrik od doktora Uzla .

Jsem vychována v patriarchálním duchu a spíše od muže očekávám vedení, oporu a ne, abych já byla tou duchovní a finanční vládkyní domácnosti. Dál si to raději již nepamatuji.

Co mě rozzlobilo byli muži, kteří chtěli, abych jim poradila, jak se domoci církevního uznání neplatnosti sňatku. Nebo ti, kteří si stěžovali na manželky a chtěli zatím najít přítelkyni než děti dorostou nebo co. A také mi připadali podivní ti, kteří psali, jak nemají absolutně nic - žijí v podnájmu, ale mají otevřené srdce. Nevěřím tomu, že v 50 letí muži, pokud chtějí pracovat a jsou trochu pracovití, nemají byt nebo auto. Ono je jednoduché spoléhat se.

RN: Můžete čtenářům Magazínu ChristNet.eu prozradit text vašeho inzerátu?

Já už si jej bohužel přesně nepomatuji, protože jsem v KT podala před tím ještě jeden, který jsem tolik nespecifikovala na eventuálního partnera a napsala, že hledám hodného věřícího muže. Což považuji opravdu za jednu z nejdůležitějších věcí v životě.

Ale to mi tehdy odepsal bezdomovec z azylového domu, vězeň, potom jeden pán, co byl zbaven svéprávnosti....

Ale je pravda, že jeden chytrý a sympatický pán mi odpověděl, jenomže byl hodně a hodně moc zdaleka. Napsala jsem asi něco v tomto znění:

Pohledná a příjemná 46 SŠ na úrovni, nekonfliktní povahy, rodinného typu, finančně zajištěna s 2 dospělými dětmi (VŠ), rozvedená - sňatek uznán církevně neplatným, hledá z nedostatku příležitosti (home office) charakterního a inteligentního muže SŠ, VŠ, přiměřeně zajištěného, pro hezký poklidný rodinný život v lásce a úctě. Eventuální přistěhování možné. Zn. zde byl e-mail, který byl na žádost autorky odstraněn .