Moravská rodačka Anna Zelíková, u které již probíhá beatifikační proces a bude tedy zřejmě blahořečena, se objeví mezi plejádou význačných svatých v připravované knize Ann Ball Tváře svatosti II. (Faces of Holiness II), která bude brzy vydána USA. "Na Anně mě zaujal především její úsměv," svěřila se Ball Magazínu ChristNet.eu.

Ann Ball je význačnou katolickou spisovatelkou. Narodila se 13. května 1944 ve Spojených státech. Titul bakaláře získala na Univesity of Houston. Má dvě děti a pět vnoučat. Kromě toho, že vydala již patnáct úspěšných knih o svatých a katolickém dědictví, vlastní a řídí bezpečnostní firmu Houston Security Guard Company. A aby toho nebylo málo, stíhá psát články do předních katolických časopisů, jako je např. Our Sunday Visitor.

Spisovatelka Ann Ball
foto: Archiv Ann Ball

"Po úspěchu knihy Tváře svatosti, která mi byla minulý rok vydána v nakladatelství Our Sunday Visitor Publishers, mě nakladatel požádal, zda-li bych nemohla napsat pokračování," říká Ball. "Hledala jsem tedy nové tváře, které bych mohla představit světu." Tváře svatosti jsou vždy kombinací příběhu a fotografie. Právě na fotografie je kladen velký důraz. Ball říká, že přes fotografie se může dnešní člověk hodně přiblížit ke svatým.

To ale také znamenalo, že v obou dílech jsou spíše moderní světci z tohoto století. Zatímco první díl byl postaven převážně na proslavených svatých, v druhém díle je mnoho dosud neznámých svatých, respektive těch, u kterých se s procesem kanonizace (svatořečení) uvažuje.

"Ale u méně známých osob, které jsou z celého světa, se mi obtížně sháněly informace," podotýká Ball. "Chtěla jsem, aby se na fotografiích pokud možno usmívaly. Někdy jsem měla k dispozici třeba jen jednu jedinou fotku."

To byl případ i Anny Zelíkové. Ann Ball dosud shání další její fotografie. Pokud máte nějakou k dispozici nějakou její fotografii, ozvěte se prosím Ann Ball na annalert@aol.com. Případně napište na moji e-mailovou adresu.

"Co mě na Aničce zaujalo?" vzpomíná Ball. "Byl to především její úsměv. Obdivuji ale i to, jak dokázala vše prožívat s Ježíšem." Ball upozornil na Annu Zelíkovou jeden karmelitánský kněz. Ten jí také pomohl s hledáním potřebních materiálů.

Tváře svatosti II. vyjdou v brzké době ve Spojených státech v nakladatelství Our Sunday Visitor Publishers. Jakmile bude kniha vydána, přineseme na ni recenzi. Magazín ChristNet.eu rovněž obdržel práva pro Českou republiku na vydání příběhu Anny Zelíkové z pera Ann Ball. Příběh přineseme v dalších dnech.