5. října 2000 jsme spustili kampaň na získávání příspěvků. Jak se můžete podívat na našem transparentním účtu, přispělo nám zatím dvanáct dárců, kteří nás obdarovali 7 648 Kč (cíl je 299 000 Kč). Abychom vedli s našimi návštěvníky dialog, otevřeli jsme na Diskuzích ChristNet.eu eWorkshop. Navíc se ozval i Jiří Donát ze špičkové mezinárodní poradenské firmy Deloitte & Touche.

Jiří Donát se k budoucnosti ChristNet.eu vyjádřil na Lupě takto: "Myslím si, že váš projekt by mohl žít z klasického a vyzkoušeného modelu prodeje reklamy - v kombinaci s neziskovostí vašeho působení by to mělo stačit. Prodeji reklamy ovšem musíte pomoci - vědět více o svých návštěvnících a aktivně ji nabídnout. K tomu se navíc můžete pokusit sehnat sponzora, který vám například poskytne zdarma webhosting, a konečně, zapůjčit si můžete - výměnou za reklamu - i ten digitální fotoaparát.

V komunitě, ve které působíte, máte navíc výjimečnou možnost, získat spolupracovníky, kteří netrvají na finančním ohodnocení. Hvězdy nejsou zapotřebí - vaši čtenáři vás čtou z jiných důvodů. Celkové náklady provozu tedy mohou být minimální a kombinace s určitým příjmem z reklamy vám může dovolit přežít."

Jiří Donát pracuje jako Senior Manager společnosti Deloitte&Touche v odborné skupině elektronického podnikání.

K tomu za ChristNet.eu dodávám:

  • o našich uživatelích toho víme velmi mnoho a dokážeme udělat velmi adresnou kampaň. Ač pravidelně rozesíláme nabídky reklamy, zatím takřka nikdo ji nevyužil. Křesťanské firmy na naši nabídku buď vůbec nereagují, nebo chtějí jen bezplatnou výměnu. Placenou reklamu u nás mělo zatím jen Královehradecké biskupství (úspěšnou) a reklamní kampaň připravuje jedna křesťanská organizace,
  • webhosting máme již od počátku zadarmo od firmy Ignum Server. Paradoxně v této firmě nepracují vůbec žádní křesťané!
  • naši redaktoři a programátoři pracují zadarmo, což však nelze dělat věčně.
A co jsme vyřešili v našem eWorkshopu?

Vojtěch Cekota nás upozornil, že na hlavní stránce nemáme ceník. Proto jsme ho tam urychleně přidali.

Bohuslav Křena napsal, že "bez silného partnera není možné ChN dlouhodobě provozovat...Na druhou stranu náklady na ChN nejsou až zas tak velké oproti tomu, co Katolická církev vkládá do kostelů. A evangelizace Internetem je mnohem efektivnější než stavění nových kostelů, když stávající jsou poloprázdné." Rádi bychom se s nějakým velkým partnerem spojili. Je mnohem výhodnější když my budeme dělat internetové služby a náš partner bude prodávat, než když se někdo pokouší budovat projekt, který konkuruje ChristNet.eu a nestíhá přitom obchodovat. Takové případy přitom na českém internetu jsou.

Bohuslav Křena dále navrhl, aby se ChristNet.eu spojil s nějakým biskupstvím nebo ČBK. Jednak by to bylo proti našemu Etickému kodexu, dále bychom ztratili nezávislost, nebyli bychom už ekumeničtí a zřejmě by se museli zavřít i Diskuze ChristNet.eu. Navíc si vzpomínám, jak jsme se byli představit na jednom biskupství. "Jenom doufám, že po nás nechcete peníze," řekl nám jistý odpovědný člověk.

Mimochodem, jak nám sdělil ředitel Tiskového střediska ČBK Stanislav Kosík, ČBK připravuje projekt obdobný ChristNet.eu. V USA má například biskupská konference vlastní magazín, který ale není příliš navštěvovaný v porovnání s Velkou jedenáctkou katolických megasitů.

Ladislav Tomášek na Diskuzích ChristNet.eu uvedl: "Mám za to, že se jedná o apel morálního charakteru. Zadarmo pracuje jen náš Pán, díky mu za to. Bohužel zde na zemi je situace taková, že je třeba se na smysluplných věcech podílet společně, každý podle svých možností. Nejsme přeci nezodpovědní konzumenti, abychom chtěli ChN vyždímat a pak možná přijít na jeho pohřeb (nedej Bože).

Práce ChristNetu se mi líbí a proto rád svým dílkem přispěji. Líbí se mi myšlenka Transparentního náhledu na hospodaření s fin. prostředky. Nicméně, vždycky nejvíce mluví ovoce - práce lidí. A ta je v případě ChN nesporně kvalitní."

Radi bychom poprosili naše dárce, kteří se nám dosud neozvali, aby tak učinili na adresu našeho finančního ředitele Pavla Krupička (krupicka@christnet.eu). Rádi bychom jim poděkovali a navíc budou mít již brzy díky svému daru přístup ke zvláštním službám.

Dnešním dnem tedy začíná druhé kolo eWorkshopu na Diskuzích ChristNet.eu.