Když byl prof. Skalický, bývalý děkan Teologické fakulty v Českých Budějovicích, pozván, aby koncelebroval mši svatou na česko-rakouské hranici, asi ani ve snu ho nenapadlo, že jeho počínání bude bráno jako vyjadřování podpory jihočeských katolických kněží blokádám na česko-rakouských hranicích. A už vůbec mu nepřišlo na mysli, že by mohl ohrozit proces navrácení majetku.

Na jeho počínáni zareagoval ministr kultury Dostál, který pro deník Právo ze den 20. 10. 2000 prohlásil: “Pokud by katolická církev chtěla podporovat protičeské aktivity, pak by samozřejmě nemohla počítat s podporou české vlády v čemkoliv včetně majetkového vyrovnání.”

Celou věc se snažil vysvětlit českobudějovický biskup Antonín Liška 21. 10. v Českobudějovických listech: “Jedná se o hrubou nepřesnost. Nebyla to podpora blokády, ani protest proti Temelínu. Mše byla nesena modlitbami za to, aby se problémy tohoto druhu řešily v míru a přátelsky, aby Bůh lidem žehnal a chránil je před nepřátelským smýšlením i před nebezpečím, jež by plynulo z případné havárie.” Biskup k tomu dodal, že celou věc osobně premiérovi Zemanovi v pondělí (16. 10.2000) vysvětloval.

V Lidových novinách se nad celou situaci zamýšlel 25. října Adam Drda: “Zajímavá je samozřejmě otázka, ke komu má být církev podle pana ministra vlastně loajální. Nesmí-li se dopouštět “protičeských aktivit”, logicky z toho vyplývá, že by měla hájit zájmy českého národa. Avšak vytvářet národní zájem z Temelína je poněkud kuriózní. Dostál po církvi docela obyčejně požaduje, aby byla loajální nikoli k “Česku”, nýbrž k vládě ČSSD, bez ohledu na to, zda jedná dobře nebo špatně.”

26. října se uskutečnila na hraničním přechodu Halámky-Neunagelber protestní akce proti Temelínu. K této události Magazín ChristNet.eu zaznamenal několik článků a zpráv.

První zpráva o připravované akci vyšla 26. 10. v Zemských novinách. Nadpis této zprávy říkal: Na hranicích bude mše proti Temelínu.

O den později vyšly k této událost dva články. Jeden byl publikován v Českobudějovických listech, informoval o protestní akci a zmínil se o tom, že zde byla i ekumenická bohoslužba slova, na které promluvil i katolický kněz Norbert Rouš ze Staré Říše.

Druhý byl publikován v deníku Právo a měl nadpis Na rakouské mši proti Temelínu mluvil opět zástupce církve z Čech.

V článku se tvrdilo, že tři stovky odpůrců jaderné elektrárny Temelín se sešlo na polní ekumenické bohoslužbě. Zde byla nepřesnost, protože, jak se Magazínu ChristNet.eu podařilo zjistit od českých odpůrců JE Temelín, lidé se sešli k protestní akci nikoliv k bohoslužbě.

Jak už je zřejmé z nadpisu, autor vystupující pod zkratkou red, si zřejmě pletl pojmy bohoslužba a mše. Zde byla sloužena pouze bohoslužba slova.

Podle všech informací, které se nám podařilo získat, zde nezaznělo ani jedno slovo z úst katolických představitelů proti Temelínu. Tato akce byla vedena v duchu vzájemného porozumění a umění si naslouchat.