Že se nevyplácí nechávat na internetu nic, co chceme skrýt, se mohli nyní přesvědčit ve firmě Advico Media, která připravuje internetové vydání Katolického týdeníku (tzv. Katyd.cz). V Katolickém týdeníku byla totiž nechtěně zveřejněna adresa odhalující, kde se skrývá budoucí podoba Katyd.cz.

Fotografie ukazující podobu Katyd.cz byla zveřejněna včetně pruhu s URL. Průměrně zdatný uživatel internetu tak mohl zabrouzdat na připravované stránky a nahlédnout pod programátorskou pokličku. Stejně tak to udělal i Magazín ChristNet.eu.

Pracovníky firma Advico jsme upozornili e-mailem ve čtvrtek 16. listopadu na možnost dostat se na jejich stránky. Až do neděle nám však nikdo nedopověděl. Zřejmě ve firmě nikdo nebyl, což je u internetové firmy trestuhodné. Pokud by se něco stalo např. s diskusemi, musí zde být někdo, kdo okamžitě zasáhne.

Protože nevíme, zda-li budou přístupy na stránky stále funkční, umisťujeme do článku i obrázky jednotlivých stránek.

Hlavní stránka

http://preview.advico.cz/kt

Hlavní stránka Katyd.cz

Skutečná velikost.

Dle úvodní obrazovky budou Katyd.cz dominovat dvě oblasti. Jednak to budou avíza na články v nadcházejícím čísle, jednak diskuze. Diskuze, které jsou uvedeny nyní na hlavní stránce, jsou opravdu pikantní. Jedna nese název Kolik andělů se vejde na špičku jehly a druhá Fíkové listy na sochách v muzeu ve Vatikáně.

Obojí je nejspíš recese. Když jsme připravovali ChristNet.eu, měli jsem na stránkách zprávy typu. 1.1.2000 Kupodivu nenastal konec světa, 7.1.2000 Stále nenastal konec světa, 1.2.2000 Konec světa stále v nedohlednu, 2.2.2000 Konec světa nikdy, za to startuje ChristNet.eu. Nakonec jsme startovali až 29. února 2000.

Diskuze budou zřejmě jen omezené a na určité téma. Desítky diskuzních skupin jako na Diskuzích ChristNet.eu se pravděpodobně nepředpokládají.

Nepochopením se zdá být budování internetové identity. Ač byl Katyd.cz představen v Katolickém týdeníku jako Katyd.cz, na vlastních stránkách se prezentuje zpátky jako Katolický týdeník. Většinou se však identity z dobrých důvodů u internetových a tištěných médií rozdělují (Mladá fronta DNES a iDnes, Lidové noviny a Lidovky.cz, Financial Times a FT.com, CNN a CNN.com).

Katyd.cz bude dle banneru na hlavní stránce živ z reklamy. Pokud se ale bude zobrazovat reklama tak jako dosud jen na hlavní stránce, těžko si ji někdo objedná, protože by generovala denně jen několik set impresí.

Záhadou zůstávají ony dva čtverce vedle redakční části a banneru. Mohlo by jít o reklamu, ale v tom případě mají opět nestandardní velikosti. Navíc, pokud by byly tři reklamy vedle sebe, velmi by se snižovala jejich účinnost.

Příjemné je, že stránka má malou velikost. Na druhou stranu se bude muset zcela jistě změnit provider, protože i tak je současné načítání velmi pomalé. Nepříjemné je i písmo, které se špatně čte. Ostatně celá grafika je značně usedlá, až odrazující.

Katyd.cz bude dle současné podoby jednoduchý na ovládání, ale na druhou stranu, že nebude mít rozsáhlý obsah. Tomu by odpovídala by statická podoba stránek – což je však v dnešní době zcela jistě krokem zpět. Obsah na první stránce se zdá být zcela jistě popřen.

Zajímalo vás

http://preview.advico.cz/kt/zajimalo.html

Stránka Zajímalo vás

Skutečná velikost.

Když se podíváme na stránky vedoucí z hlavní stránky dál, zjistíme, že jsou dělány velice jednoduše. Při pohledu do zdrojového kódu zjistíme, že se jedná o jedinou obyčejnou tabulku.

Chybí zde takové základní věci, odkaz Zpět na hlavní stránku (byť se skrývá v hlavě stránky – ale zase odkazuje jen na hlavní stránku a odkazový pruh nefunguje), kontakt na webmastera nebo datace.

Ve stránce Zajímalo vás se bude jistě skrývat jedna ze silných výhod Katyd.cz. Zde se totiž budou moci odpovídající autoři z rubriky Ptáte se? – Odpovídáme! z Katolického týdeníku pořádně rozepsat.

Profil KT

http://preview.advico.cz/kt/profil.html

Stránka Profil KT

Skutečná velikost

Na stránce se uvádí ještě e-mailová adresa tydenik@mbox.vol.cz. Zdá se tedy, že Katolický týdeník nebude zřejmě přecházet na adresy typu prijmeni@katyd.cz, nebo prijmeni@katolicky-tydenik.cz (protože vlastní i doménu katolicky-tydenik.cz!).

Zajímavý je ale následující údaj na stránce: "Katolický týdeník (dále jen KT) je určen pro čtenáře, kteří vyznávají tradiční křesťanské hodnoty . Podle průzkumů čte KT kolem 200.000 obyvatel ČR každý týden. Polovinu tvoří středoškoláci, čtvrtinu vysokoškoláci a čtvrtinu lidé se základním vzděláním. Necelá polovina čtenářů jsou muži, větší část nákladu míří na Moravu a to jak na vesnice, tak do aglomerací. Věkově tři čtvrtiny čtenářů dovršili 40 rok."

Dle těchto údajů má Katyd.cz zhruba 7 500 potenciálních čtenářů. Pokud by se aktualizoval jednou za týden, mohl by denně dosáhnout průměrně okolo 250 až 500 sessions, čímž by se dostal mezi největší křesťanské sity na českém internetu.

Podle informací v Katolickém týdeníku bude Katyd.cz spuštěn na přelomu roku. Do té doby se může ještě mnohé změnit. Není problém během té doby dát situ dynamickou podobu nebo jinou grafiku. Proto se informace zde uvedené mohou ještě změnit.