Radio Proglas připravuje po dlouhé době vydání nového alba. Titul Písničky z Radia Proglas 2000 bude navazovat na řadu Písničky z Radia Proglas 1-5, která vycházela v letech 1996-98. Oproti starším kazetám na něm bude méně písní s prvoplánově křesťanskými texty, což však neznamená, že by albu chybělo duchovní poselství. CD, respektive kazeta bude začínat vánoční písní skupiny Natalika, končit bude spirituálem v podání vokálního souboru Pětník. Dále budou zastoupeny skupiny Vaganti, Moment, Bombus terestris, F. Q. S. a zpívající moderátor Radia Proglas Dušan Baur. Kazeta by měla být k dispozici těsně před Vánoci, CD pravděpodobně na začátku příštího roku.

Nové album plánuje také pěvecký sbor Jas II. Počátky tohoto tělesa mimochodem sahají až do roku 1959, kdy při mládežnických akcích Bratrské jednoty baptistů začala vznikat skupina zpěváků a hudebníků. Stálý pěvecký sbor mládeže BJB vznikl v roce 1970 a o dva roky později už vystupoval pod názvem JAS. Protože šlo o soubor česko-slovenský, po rozpadu federace v roce 1993 se rozdělil na slovenský JAS a český JAS II. Česká odnož vydala v roce 1996 kazetu Andělský jásot a o tři roky později natočila a vydala dvě kantáty: Dík za Golgotu a On je skutečně vzkříšený. Letos proběhly oslavy 30. výročí vzniku souboru a současný kapelník Jiří Lučan zároveň dokončil práce na nahrávání nového alba Slova. Nyní sbor hledá vydavatele.

Zatímco JAS II. zpívá duchovní písně "klasického" střihu, plzeňská Znouzectnost hraje rockovou hudbu. Její bubeník Caine však "na vedlejší úvazek" vlastní folkové písničky. Caine nedávno v rozhovoru pro Radio Proglas přiznal, že největší událostí 90. let pro něj byl okamžik, kdy uvěřil v Ježíše. Jeho víra se promítá i v textech písniček demonahrávky Caine 96. Ta sice vznikla už před čtyřmi roky, avšak nedávno se několik ukázek z ní objevilo na internetové stránce skupiny Znouzectnost.

CD s názvem Píseň sen si vlastním nákladem vydal Karel Vepřek, písničkář a také kapelník Karáskovy kapely Pozdravpámbu. Vedle zpěvákových vlastních písní, které tvoří jen asi polovinu času alba, obsahuje nosič půlhodinové pásmo veršů Pavla Kolmačky. Ten mimochodem s Vepřekem spolupracoval i při vzniku alba Halelujá!!, které nazpíval Svatopluk Karásek: společně napsali píseň Jsi moře.

V severomoravském vydavatelství Křesťanský život vyšla kazeta skupiny Břeťaband. V podstatě jde o nahrávku ničím výjimečného chrámového sboru, žánrově má album Ať radost proudí nejblíže k folku. Obsahuje především převzaté skladby od Karla Řežábka, skupiny Oboroh nebo známé písničky z křesťanských zpěvníků.

Skupina Otcovy děti, jeden z nejsvěžejších souborů naší křesťanské scény, už sedm let neexistuje. Její členové jsou však dál aktivní. Kapelník Jarda Svoboda založil dva roku po rozpadu Otcových dětí trio Traband a krátce se také mihl v poslední sestavě Zubů nehtů. Traband se definuje jako "dvoutaktní rocková kapela" a vyznává zásadu, že "dobrá rocková písnička je taková, která se dá zpívat u táboráku". Podle Jardy Svobody Traband nehraje křesťanskou hudbu, přesto by však příznivce Otcových dětí mohla zajímat úplně nová nahrávka s názvem Kolotoč, kterou právě vydala firma Black point.

Na podzim samozřejmě vychází také celá řada desek s vánoční tematikou. K těm zajímavějším letos patří nahrávka Jesličky, kterou natočil soubor Ritornello pod vedením Michaela Pospíšila. Skupina se věnuje autentické interpretaci barokní hudby, což se projevuje i na dramaturgii a samotném provedení vánočního alba. Kolekce obsahuje písně jako Děťátko rozkošné nám se narodilo, Zavítej k nám Dítě milé nebo Narodil se Kristus Pán. Album vychází u vydavatelství Arta.

V brněnském studiu TWR vzniklo první album příjemné folkrockové skupiny PTH neboli Průnik temným horizontem. Album se jmenuje Noční vidění a obsahuje především autorskou tvorbu Neklana Herolda a Martina Heřmanského.