Přesně před pěti lety začalo vysílat Radio Proglas. Dnes večer se proto v Radiu Proglas bude slavit. Proglas navíc nedávno získal  licenci k vysílání na dalších šest let. Magazín ChristNet.eu zajímalo zhodnocení uplynulých let a ambice rádia do budoucnosti.

"Vzhledem k tomu, že nám před pěti lety nejrůznější  znalci poměrů předpovídali nejpozději do tří měsíců nevyhnutelný krach, raduji se již z pouhé naší existence," říká  šéfredaktorka Proglasu Marie Blažková. "Od začátku  jsme si předsevzali  neobtěžovat posluchače reklamami a oni nám svými dary jasně dávají najevo, že Radio Proglas přijali za svou věc. Postupně se podařilo pokrýt naším signálem  dvě třetiny území naší země a ze satelitu Kopernikus dokonce velkou část světa a
do vysílání zapojit deset křesťanských církví, které provozují ekumenismus v praxi: spolupracují v lásce a svornosti na společném díle Proglasu."

V nedávné anketě členové Klubu Radia Proglas odpovídali na otázku, zda by mělo Radio Proglas vysílat reklamy. Podle výpočtů by ale výnos z reklam byl stejný, jako je nyní z darů. Loni se na darech vybralo 15 miliónů korun.

Na otázku Magazínu ChristNet.eu, co pro ni bylo největším zklamáním, Blažková odpovídá: "Dosud jsme nedokázali přesvědčit anglickou královnu, aby nás poslouchala taky."

Ředitel Radia Proglas Martin Holík již maluje budoucnost: "Radio Proglas bude používat i za šest let všechny dosavadní vysílače, kromě toho několik dalších malých dokrývačů. Vysílání bude díky novým technologiím pružnější, pohotovější a plynulejší. Na vysílání se bude podílet stejné množství pracovníků, ale spolupracovat bude více lidí z více míst, díky širokopásmovým datovým přenosům.

Stálá společenství se budou obnovovat. Farnosti a sbory budou ze své obce zvát ke společné modlitbě. Kromě "hlavního" programu bude mimo internet Proglas nabízet v systému DVB-T nebo DAB-T živý kanál pro mladé. Hlavní bude moci být "upovídanější". Mediaprojekt naměří dvojnásobek posluchačů. Proglas bude dobře propojen s evropskými křesťanskými rádii skrze mnoho společných projektů. Bude vybírat z trojnásobné nabídky dobré hudby a dobře využívat svůj archív i Zlatý fond Českého rozhlasu. Při tom všem zůstane Proglas tím, kým má být: elektronickým prostředkem k šíření dobré zprávy - Evangelia."

Podle výsledků Mediaprojektu za letošní druhé a třetí čtvrtletí Radio Proglas  poslouchalo každý den průměrně 37 000 posluchačů, v posledních sedmi dnech si ho naladilo 71 000 lidí. Pokud se tedy vize Martina Holíka naplní, bude Proglas poslouchat týdně 142 000 lidí - tedy zhruba každý pátý aktivní křesťan v Česku.