Jedním z největších objevů letošního roku je ve Spojených státech Rachael Lampa. Teprve patnáctiletá zpěvačka natočila letos své první album a například v listopadu si dvě její písně vedly velmi dobře v křesťanských žebříčcích. Skladba God Loves You dosáhla na první příčku hitparády CCM Adult Contemporary (současná křesťanská hudba pro dospělé), píseň My Father’s Child se v jiném žebříčku dostala na čtvrté místo. Na album One, které vyšlo u příležitosti světového setkání katolické mládeže v Římě, nazpívala Rachael Lampa duet s Aaronem Nevillem There Is Still A Dream. Další informace o zpěvačce najdete na stránce www.rachael-lampa.com.

Hudební vydavatelství Myrrh připravilo speciální vánoční projekt: album s názvem One Silent Night. Najít na něm můžete skladby známých interpretek křesťanské hudby: Amy Grant, Jaci Velasquez, Márie Brennan nebo zpěvačky Leigh Nash ze skupiny Sixpence Non The Richer. Současně vychází stejnojmenná kniha, ve které se křesťanské interpretky vyznávají ze svého vztahu k Ježíši a speciálně k svátku Jeho narození.

Texaská kapela Salvador, jejíž album má v distribuci i naše vydavatelství Rosa, přichází mezi americké posluchače s novým singlem. Zatímco jiné kapely už nyní v adventní době prorážejí s vánočními písněmi, nová skladba Salvadoru má postní název Crucified (Ukřižovaný). Soubor tvoří pět mladíků, kteří se věnují “latinskoamerickému rocku”. Více informací hledejte na stránce www.salvadorlive.com.

Na novém albu v současné době pracuje Steven DeLopoulos, bývalý zpěvák a skladatel skupiny Burlap To Cashmere. U nás je možné jeho tvorbu slyšet například na kompilaci Roaring Lambs, na které najdete skladbu Daisies And Roses nebo na albu One (píseň Basic Instructions). Zároveň je ve vývoji internetová stránka, věnovaná Stevenovu sólovému projektu. Hledejte ji na adrese: www.stevendelopoulos.com.

Dva mladí bluesoví umělci, kytarista Correy Harris a klavírista Henry Butler, spojili své síly a natočili nahrávku se zvláštním názvem Vü-dü menž. Těží na ní z předností obou zastoupených akustických nástrojů: Harrisova kytara si povídá s Butlerovým klavírem, oba nástroje navazují na kořeny, které sahají až někam do období ragtimu, neworleánského stylu nebo starých gospelů. Album vyšlo na značce Alligator Records.

Autor je hudební redaktor Radia Proglas (www.proglas.cz) a člen Akademie populární hudby. Další informace o křesťanské hudbě můžete nalézt na jeho stránce http://www.proglas.cz/hud/hud_akt.htm/. Radio Proglas můžete poslouchat živě i přes internet na adrese live.atlas.cz/proglas/proglas 20.asx.