Zaměstnanci Tiskového střediska ČBK se vzbouřili proti jmenování nového ředitele * Radio Proglas začne vysílat techno, house a rave * Kardinál Vlk dostal na trase Praha - Řím - Praha cyklický syndrom * Václav Novák získal dvě skvěle placená místa * Robert Němec byl potrestán Dědečkem Hříbečkem
 
Zaměstnanci Tiskového střediska ČBK se vzbouřili proti jmenování nového ředitele
V pátek 29. prosince 2000 v ranních hodinách odvolala Mediální rada České biskupské konference (ČBK) dosavadního ředitele Tiskového střediska ČBK (TS ČBK) Stanislava Kosíka. Zároveň vypsala konkurz na nového ředitele. Uzávěrka konkurzu byla stanovena na týž den 19.00. Konkurzu se zúčastnilo dvacet šest osob, vesměs zaměstnanců ČBK a Pražského a Olomouckého arcibiskupství.

"Katolická církev, to je jedna velká drbárna," prozradil Magazínu ChristNet.eu dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován. "Tady v Olomóci se o tom již dlouho šuškalo. Nosil jsem tedy stále pod paží projekt a byl připraven ho ihned faxovat na Mediální radu. Jakmile se rozkřiklo, že byl Standa odvolán, vytvořila se u zdejšího jediného faxu fronta."

V 19.05 Mediální rada oznámila nového ředitele - P. Petra Gattnara. "Své schopnosti projevil především v průběhu června až srpna v jedné kauze," obhájil jeho jmenování předseda ČBK arcibiskup Graubner.

Zaměstnanci TS ČBK se ale proti volbě nového ředitele vzbouřili. "Jedná se o účelové a politicky motivované rozhodnutí, které je namířeno proti duchu Tiskového střediska a II. vatikánského koncilu," prohlásila mluvčí krizového výboru TS ČBK Gabriela Hánečková na shromáždění zaměstnanců TS ČBK na parkovišti před budovou ČBK v Praze - Dejvicích. Zaměstnanci TS ČBK odmítají poslouchat nového ředitele.

TS ČBK tak nyní vydává dvoje zpravodajství. Jedno píší dosavadní zaměstnanci a druhé tým (jeden člověk) Petra Gattnara. O tom, která verze zpravodajství se dostaneme do světa, rozhoduje správce sítě na ČBK Tomáš Soukup. Ten uznává nové vedení. Zpravodajství vzbouřenců se tak dostává lidem jen přes smsky, které rozesílají zaměstnanci TS ČBK, nebo jej mohou získat ti, kteří jej zachytí, když jej vzbouřenci vyhazují ze svých pracoven z okna ve vytištěné podobě. Nechtějí totiž opustit své pracoviště, protože se obávají, že jim nebude umožněn návrat.

Zpravodajství nového vedení není příliš kvalitní. To je způsobeno nedostatkem lidí, kteří pracují pro nové vedení a jejich nízkou erudicí. "Učím své nové pracovníky připojit soubor k e-mailu," vysvětluje Gattnar. "Hlasí se mi  nyní mnoho nadějných lidí. Základním předpokladem je najít na počítači tlačítko Reset."

Vzbouřenci navíc obsadili všechny počítače a nerespektují výzvy k jejich opuštění. Gattnarovi se nicméně podařilo pronajmout náhradní vybavení u jehovistů a satanistů. Protože však nemá dostatek vlastních zpráv, rozhodl se kupovat i ty. "Ano, většinu zpráv nyní kupujeme od jehovistů a satanistů," přiznává. "Jakmile ale naučím své lidi připojovat ty přílohy, přestanu jej kupovat."

K situaci se dnes poprvé vyslovil i prezident Václav Havel: "Stát žádá a chce, aby byl zachován charakter Tiskového střediska, které slouží celé veřejnosti."

V Thákurově ulici, kde TS sídlí, se denně pořádají demonstrace na podporu vzbouřenců. Ivan Štampach se dokonce rozhodl na TS přespat.
 

Radio Proglas začne vysílat techno, house a rave


Radio Proglas mění od 1. ledna 2001 zcela programovou skladbu. "99,9 % programu bude tvořit moderní hudba typu techno, house a rave," prozradil Magazínu ChristNet.eu hudební redaktor Radia Proglas Milan Tesař.

Naprostá změna programu souvisí s příchodem nového finančního poradce Giovanniho Aggiornamenta. "Mladí, kteří poslouchají uvedené hudební styly, jsou ve vyšší příjmové skupině než současní posluchači Proglasu," říká Aggiornamento. "Ač jich je mezi křesťany méně než těch, kterým naše současné programové schéma vyhovuje, spočítal jsem, že díky svým vyšším příjmům jsou schopni nám platit větší příspěvky," prozrazuje Aggiornamento důvod změny zaměření Proglasu.

"Navíc, co si budeme povídat: babičky brzy umřou, zatímco housáci - pokud se nepředávkují drogama - nám budou schopni ještě hodně dlouho solit," říká lakonicky Aggiornamento.
 

Kardinál Vlk dostal na trase Praha - Řím - Praha cyklický syndrom


Italská letecká společnost Alitalia vyhlásila včera večer svého nejlepšího zákazníka. Stal se jím český kardinál Miloslav Vlk. Během uplynulého roku uskutečnil na lince Praha - Řím - Praha 529 letů. Magazínu ChristNet.eu se podařilo získat výpis jeho letů.

Z něho vyplývá, že zpočátku roku cestoval kardinál Vlk do Říma maximálně jednou týdně. S postupem času ale intenzita jeho letů stoupala. V listopadu a prosinci pak Miloslav Vlk stihl uvedenou trasu proletět i několikrát denně.

Důvod neustálého polétávání mezi Prahou a Římem se nám dosud nepodařilo vypátrat. Kardinál Vlk je totiž k nezastižení.

"Jedná se o tzv. cyklický syndrom," prohlásil psycholog Slavomil Hubálek, když mu byl předložen popis chování bez udání totožnosti aktéra. "Postihuje např. obchodní cestující nebo rozvažeče pečiva. Ti jsou zvyklí stále se přemišťovat mezi dvěma místy, až nakonec zapomenou na samotný důvod přemisťování. Následně je ale přepadne úzkost, že na tom druhém místě mají něco důležitého zařídit, a tak se začnou přemisťovat stále rychleji."

O svých zkušenostech s kardinálem vypráví zaměstnanec ruzyňského letiště: "Kardinál jednou přiletěl posledním spojem z Říma a okamžitě se dožadoval linky, která by ho dopravila zpátky do Říma. Na námitku, že je již dosti pozdě a stejně by tam již nic nestihl zařídit, zůstal kardinál zahloubán. Najednou se začal rozčilovat, že ve svém římském bytě zapomněl zalít kytky. Letištní psycholog, který je zvyklý vyjednávat s teroristy, nakonec kardinála uspokojil tak, že ho poslal zalít kytky do jeho pražského bytu a dovolil mu přespat v letadle, které ráno letělo do Říma."

Společnost Alitalia udělila svému nejlepšímu zákazníkovi speciální turniket, kterým se bude ihned vracet zpátky k letadlu, ze kterého právě vystoupil.
 

Václav Novák získal dvě skvěle placená místa


Václav Novák, bývalý student teologie, který byl donedávna nezaměstnaný, získal hned dvě skvěle placená místa. Jedno přijal v Mladé frontě DNES a druhé na Úřadu vlády.

"Cílem je snížit rozpočet a zvýšit čtenost," uvádí nový šefredaktor MfD Šafr. "Václav je schopen denně napsat tolik materiálu, co jiní za měsíc. Chci zaměstnávat jen takto produktivní lidi - zbytek vyházím. Navíc bude psát o tématech, které přilákají čtenáře, které chceme odlákat Blesku. Co na tom, že je to stále stejné. Blesk je taky stále jedno a to samé: chodí spolu, jak jim to klape, rozešli se, chodí spolu, jak jim to klape, rozešli se... A Václav je výborný investigativní žurnalista."

"Potřebuji podat spoustu trestních oznámení, a proto Nováka zaměstnán," svěřuje se šéf premiérových poradců Šlouf. "Je na to expert, můj podřízený Zeman, pardon, šéf Zeman, bude taky potřebovat pomoc."
 

Robert Němec byl potrestán Dědečkem Hříbečkem


Robert Němec, prezident sdružení ChristNet.eu, nevydržel vánoční předsevzetí neusednout do konce tisíciletí k počítači a byl potrestán Dědečkem Hříbečkem. Dědeček Hříbeček mu odňal fyzické tělo a  poslal do mrazivého světa cyberprostoru. Pokud nebudou mít webcam, neuvidí své přátele, nikdy se již nenají, nevyspí ani si nesjede žádnou sjezdovku.

"Zpočátku to vypadalo slibně, ale teď bych rád pryč," popisuje své zážitky Němec. "Navíc si připadám jako Bobošíková, když je o mně tento text uveřejněn na internetu a já sám jsem přitom součástí internetu."

Dědeček Hříbeček nám však v exkluzivním rozhovoru přislíbil, že když bude Robert Němec hodný, pustí ho ven.