Prostějovská skupina L. O. T. (Likvidace oblasti ticha) vydala těsně před Vánoci své první demo EP s názvem Domácí kosmetický salonek. Nahrávka obsahuje čtyři skladby, které by se (chcete-li žánrové zařazení) vešly do škatulky “funkrock”. Kapela sama sebe označuje jako “funky crossover”.

L. O. T. vznikli na přelomu let 1998–99, první koncert měli v srpnu 1999. Od podzimu 1999 skupina pravidelně vystupuje v klubech a na křesťanských rockových festivalech. Více informací najdete na internetové stránce http://lot.hyperlink.cz.

Informace o interpretech, kteří mají bližší či vzdálenější vztah ke křesťanství, se pravidelně objevují v měsíčníku Folk & country. V prosincovém čísle najdete recenze na alba Slávka Klecandra (Protější břeh) a skupiny Šarközi (Naklání se čas). Tyto desky si nevedly špatně ani v pravidelné rubrice Desky na burze, ve které sedm hudebních publicistů hodnotí nová alba. Šarközi získali průměr 7,14 bodů z 10 možných a Slávek Klecandr 6,33 bodů z 10.

Za sebou nechali například výbornou bluegrassovou kapelu Sunny Side, letité Duo Červánek nebo olomoucký Spirit, který se svými úpravami lidových písní hýbal festivaly v roce 1999. Ještě lépe než Šarközi a Slávek Klecandr si v anketě časopisu Folk & country vedla Irena Budweiserová. Její album Korýši času, na kterém najdete i několik úprav spirituálů, dostalo průměrně 7,28 bodů.

Kazeta Písničky z Radia Proglas 2000, o jejíchž přípravách jsem psal už v listopadovém článku, v prosinci skutečně vyšla. A to nejen na kazetách, jak se předpokládalo, ale i na CD. Obsahuje nahrávky českobudějovické kapely Bombus terestris, zpívajícího moderátora Dušana Baura, brněnské folkové skupiny Vaganti a dalších interpretů.

Pátý rok svého vysílání oslavila na přelomu prosince a ledna posluchačská hitparáda Radia Proglas Kolem se toč. V roce 2000 se posluchačům nejvíce líbily písničky Hlasy v nás a Křídla od brněnské folkové skupiny Mošny, na dalších místech bodovaly křesťanské kapely Anima Una (Emmanuel – česká verze hymny světového setkání mládeže Řím 2000), Paprsky (Vzývám jméno Tvé) a Kytaráci (Tobě patří chvála). V první desítce se dále umístily například Cymbelín (Teď neděle se ještě světí) a Hradišťan (Sonet o lásce a modrém portugalu).

Na začátku prosince proběhl v Kralupech nad Vltavou třetí ročník festivalu Bluegrass Advent. Současně vyšlo dvojalbum se záznamem druhého ročníku z roku 1999. Nahrávka obsahuje dvě a půl hodiny bluegrassové muziky v podání našich předních kapel, jako jsou Reliéf, Nová sekce, Forte, Děvín, Royal Flush nebo Petr Kůs se skupinou Fámy. Album obsahuje i několik bluegrassových gospelů a také dvě vokální úpravy vánočních skladeb Adama Michny z Otradovic v podání skupiny Reliéf. .

Autor je hudební redaktor Radia Proglas (www.proglas.cz) a člen Akademie populární hudby. Další informace o křesťanské hudbě můžete nalézt na jeho stránce http://www.proglas.cz/hud/hud_akt.htm/. Radio Proglas můžete poslouchat živě i přes internet na adrese live.atlas.cz/proglas/proglas 20.asx.