Česká média na přelomu roku naletěla. Když totiž oznamovala, že "starokatolický kněz a známý teolog Ivan Štampach vyzval prostřednictvím e-mailové pošty desítky lidí, které má v adresáři, aby neplatili koncesionářské poplatky a nepodporovali tak nové vedení České televize", nebyla to pravda.

Kdosi prostě jen zneužil Štampachovu e-mailovou adresu, respektive jeho e-mailovou schránku.

Na lep jako první skočila ČTK. Domnívala, že když jí přišel e-mail z adresy stampach@beba.cesnet.cz, kterou Ivan Štampach opravdu používá, že tento e-mail také on napsal. Bylo to již po několikráté, co ČTK přechytračili technicky trochu více znalí jedinci.

ČTK nepatří mezi agentury, které jsou respektované mezi programátory a lidmi ovládající výpočetní techniku. Chyba, kdy za autora e-mailu  považovala toho, kdo je uveden v kolonce Od (From), se jí stala již několirát.

Od ČTK, která zprávu vydala 31. 12. 2000, převzaly zprávu některé, většinou regionální deníky.  Ty ji vydaly  2. 1. 2001. V převážné míře se jednalo o tituly patřící do koncernu Vltava - Labe Press.

"Pokud to uděláme všichni, kdo podporujeme svobodu slova a nezávislost veřejnoprávní stanice, zmanipulovaná televize se položí. Pokud se situace vrátí k normálu, je možno se znovu přihlásit," doporučoval dále v novinách kdosi, kdo se vydával za Štampacha.

Štampach zprávu dementoval 2. 1. "Pravý opak je pravdou; ta zpráva opravdu nepochází ode mne, nejsem jejím původcem," dementoval ve sdělení pro ČTK v pondělí informaci Štampach.

"To by bylo veřejné vybízeni k přestupku," komentoval Štampach čísi aktivitu pro Magazín ChristNet.eu. "Nechci spekulovat o tom, jak se falešná výzva do sítě dostala. Nabízí se několik banálních a několik fantastických a divokých řešen," uvedl pro ČTK.

Pitoreskní bylo ovšem další sdělení ČTK: "Počítačoví odborníci, které dnes ČTK oslovila, nevyloučili možnost zneužití adresáře elektronické pošty bez vědomí jejího majitele. Může se to podle nich stát prostřednictvím viru či zvláštního programu, a to také automaticky."

Způsob, jak odeslat e-mail z cizí poštovní schránky je velice prostý. Drtivá většina lidí má nezabezpečené e-mailové schránky. Magazínu ChristNet.eu se například podařilo odeslat e-mail z jedné prominentní katolické e-mailové adresy. Redakce Magazínu ChristNet.eu ale z bezpečnostních důvodů způsob odesílání e-mailů z cizích mailboxů neprozradí.

"Nechci spekulovat o tom, jak se falešná výzva do sítě dostala. Nabízí se několik banálních a několik fantastických a divokých řešení. Můj jediný vyslovený názor k této problematice je ten, který je v Britských listech," uvedl Štampach pro ČTK. S výzvou, která podle něj škodí ČT a dobré věci, o níž jde podle jeho přesvědčení pracovníkům zpravodajství, nechce být spojován, napsala ČTK.

Dementi však média většinou již nezveřejnila.

Trestní oznámení na neznámého pachatele však Štampach podávat nechce. "Myslím, že kněz by se neměl takto soudit," říká. "Myslím, že jsem úděl v takovýchto sporech prohrávat obdržel spolu s vložením biskupových rukou..."

Ivam Štampach Magazínu ChristNet.eu prozradil, jaká protiopatření provede. Než-li se tak ale stane, Magazín ChristNet.eu je  z bezpečnostních  důvodů nezveřejní.

Zprávy ČTK vyšly na Českých novinách:

http://www.ceskenoviny.cz/CN/view-id.html?id=20001231E00944&tbl=blesky&kostra=Štampach
http://www.ceskenoviny.cz/CN/view-id.html?id=20010102E01831&tbl=blesky&kostra=Štampach