Mezi mnoha desítkami různých dobročinných organizací a nadací, které se už zabydlují v naší jen obtížně vznikající občanské společnosti, zaujímá důležité místo Společenství pomocníků misijních leprosálií – LIKVIDACE LEPRY (LL) .  Název a vůbec sám fakt existence malomocenství (lepry, Hansenovy nemoci) v naší době mnoho lidí překvapuje.

Velmi často se v médiích pojednává o AIDS, nemoci, která je zhoubnější, ale lepra, která má také drastické důsledky, zmiňována nebývá. A přitom ještě před 15 léty bylo na světě 7,5 milionu malomocných. Díky práci 19 dobrovolných organizací převážně z Evropy a Severní Ameriky  se podařilo tento počet snížit na pouhý jeden milion (přičemž se každý rok objevuje přibližně půl milionu dalších nemocných).

Čeští spolupracovníci působí už osm let a spolupracují se 17 tisíci dárců. Podařilo se jim shromáždit pomoc v hodnotě 50 milionů Kč a ve formě léků potřebným tuto pomoc rozeslali leprosáliím v Africe, Asii a Jižní Americe. Přestože mezi spolupracovníky a dárci převažují křesťané, pomoc je určena těm nejubožejším bez jakéhokoli omezení.

Jednou z akcí ve prospěch konta LL byl i Adventní benefiční večer, konaný 16. prosince 2000 ve Vlašimi. Večer začal v 18 hodin mší svatou v kostele sv. Jiljí. Vlastní setkání v bývalé požární zbrojnici otevřel Bohouš Zavřel se svými syny, později vystoupili ještě Dvoje stopy a Českej chleba.

Vyprávění manželů Holých z Prahy, kteří jsou koordinátory pomoci z celé České republiky  pro misie a zařízení léčící lepru v mnoha zemích světa, si se zájmem vyslechlo několik desítek přítomných. Součástí bylo také promítání diapozitivů přímo z „třetího světa“ s fundovaným výkladem. Oba manželé, kteří jsou již léta v důchodu, vedou tuto nadaci od počátku.

Na základě letáků, které jsou k dostání ve většině katolických kostelů nebo přímo v sídle LL v Praze v Londýnské ulici se lidé dovídají o tom, jak probíhá léčení v různých zemích světa, např. v Pákistánu, v Brazílii nebo v některých afrických státech. Potom se mnoho lidí rozhodne k finanční pomoci.

Ta je proměňována podle potřeb jednotlivých misií v potřebné léky a zdravotnický materiál tak, aby byla co nejúčinnější. Za loňský rok odeslali pomoc v hodnotě téměř 8,5 milionů korun, přičemž režie činila pouhá 4 %. 

Jaký byl celkový zisk večera ? Oněch odeslaných 12 582,- Kč nemusí pro někoho reprezentovat nijak závratnou sumu. Ve srovnání s různými projekty, na kterých profitují mamutí firmy, to opravdu není tolik, ale pro pořadatele to bylo zjištění velmi radostné – těch pár desítek diváků, kteří přišli, bylo velmi štědrých, pochopili, že předvánoční atmosféra není jen v poslechu často zkýčovatělých koled, gruntování a (třeba nechtěném) následování světel reklam. Lidé na vlašimském setkání tím, že pomohli lidem v nouzi, následovali světlo betlémské komety.