"Několik minut poté, co sněmovna odvolala současnou Radu ČT, se v budově dolní komory sešli předsedové ČSSD a ODS Miloš Zeman a Václav Klaus. Téma jejich rozhovoru není známé, setkání začalo po 22:00." (MfD) My už to téma známe. Dohodla se strana se stranou a byl přijat zákon o ČT. Vadí mi to.

Pro mne za mne, nevadí mi strana. Chápu stranu jako rodinu - do ní se člověk nějak narodí.  Nebo pravou a levou stranu Vltavy. Je jasné, že jedna bude od té druhé odlišná, ale patří do stejné Prahy. Jedna je Malá Strana a ta druhá si neřekne velká, ale Staré Město. Občas se přou o nějaký názor, ale pak se obě (!) dohodnou na nějakém kompromisu.

Těch stran může být pět a musí to fungovat. Já totiž nemohu pochopit, že by se někdo měl bezhlavě podřizovat stranické vůli. Pokud bude ve všech demokratických stranách dost lidí s vlastním názorem a svobodnou vůlí, bude to dobré.

Pokud  jde o klub té či oné strany, mám představu pohodlných klubovek, kde se vznášejí oblaka voňavého kouře z dýmek, mluví se zde velice otevřeně, ale zároveň se toleruje se názor jednoho i druhého sira. Prodiskutuje se situace, možná bude někdo z našeho klubu hlasovat proti většině svých straníků. To proto, protože pro to bude mít rozumný důvod.

Stojíme ve velké i malé politice před problémy, kdy musí vítězit zdravý rozum, rentabilita, pravda, právo, spravedlnost a čest. Na to jako občan čekám. Toho si budu vážit u politiků, kterým dám ve volbách hlas. Nemůžeme si navykat na to, že je normální, když se sejde jeden papaláš se druhým v deset v noci, domluví se a pak jejich straníci poslechnou na slovo.

To je přesně to komunistické. Vždyť v nitru komunistické ideologie je "třídování" a nenávist proti druhým. To je základ všech kmenových válek křováků v buši a to je podstata náboženských sporů katolíků a protestantů v minulosti. A my v tom, nepoučeni minulostí, chceme pokračovat? Vím, že budu přijímán, ale budu to stále tvrdit. Já jsem křesťan a evangelík a nenapadá mne se paktovat s evangelíky  tak, aby se nedal prostor katolíkům. Jedinej světe, jsme lidi, ne?

Kde na to má člověk brát sílu a moudrost?  V duchu, kterým je prodchnuta  každá dobrá věc. V duchu pokoje, v duchu, ze kterého vyrůstá láska. Tam někde vidím evangelium. Kristus se postavil na stranu viníků. Těch prevítů, kteří té nebeské vůli  dělali od začátku takové potíže. Hlasoval oběma rukama za nás. Nechal si je přišpendlit na kříž.

Ale tím se  nevyčlenil z nebeské strany. A také jej předseda nebeské sněmovny nevyhodil z klubu. Křesťané mi rozumí, když řeknu, že ve Zjevení Janově vidím, jak sedí s Otcem nebeským na jedné klubovce, říkají jí trůn, a kolem se vznášejí obláčky voňavého kouře. Těším se, že mne do toho nebeského klubu vzali, že se tam do té  své pohodlné klubovky budu moci s ostatními křesťany také posadit.

Co to povídám? Tohle by mělo být přece jasné i nenáboženským lidem. Však jsme většinou alespoň jednou  prožili plamen lásky, která milovala bez nároků, vděčně a svobodně. To je něco jiného než vášeň, která si klade podmínky a vytrvale vyčítá nedostatky.

Pan předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se vysmívá veřejně duchovním věcem. Je však sám  pod vlivem ducha, který rozděluje a nenávidí. Je mi ho líto. Nezdá se mi, že je to ten duch dobrého zákona. Tvrdíc, že žádný duch zákona neexistuje, mne utvrzuje v tom, že duchovní svět je realitou.

Česká republika ještě jako socialistická proslula tím, že měla skvělé předpisy, propracované zákony. A mnohé z nich měly zlého ducha. Ten duch působí i v současnosti.

Autor je kazatelem Církve bratrské v Náchodě a kazatelem pověřeným Církví bratrskou pro kontakt s médii

Poznámka redakce: Toto je rubrika Areopag, kde se na způsob athénského Areopagu (viz Sk 17,19-22) volně, svobodně a slušně diskutuje na různá témata dotýkající se křesťanství. Redakce poskytuje prostor všem stranám a k příspěvkům se nijak nevyjadřuje. Články vyjadřují jen názor jejich autorů. Věříme, že i takto pomůžeme českému křesťanství.

Vyjádřete se k situaci v České televizi na Diskuzích ChristNet.eu!