Vážený pane předsedo,
milé členky a drazí členové,
dámy a pánové.

Před rokem jsme touto dobou již pracovali na výstavbě našeho situ ChristNet.eu. Měli jsme a stále máme sen, co jsme chtěli z ChristNet.eu udělat. Přesto si nikdo nedokázal představit, co všechno nás za tu dobu potká. V následující zprávě chci zrekapitulovat uplynulý rok naší práci a nastínit výhled do budoucna.

Náš začátek byl velmi slušný. Díky propagaci v médiích, především pak v Katolickém týdeníku, na Radiu Proglas a na Víra.cz,se naše návštěvnost ihned velmi rychle vyšvihlana zhruba 100 sessions denně. Postupně se naše návštěvnost zvyšovala. Zlom pak nastal v červnu, kdy začal Magazín ChristNet.eu informovat o kauze Novák-Merta-Graubner. Tehdy jsme se pohybovali okolo 350 session a shlédnuté stránky se počítaly na více jak 3 000 denně.

Během prázdnin nastal zákonitý, i když ne příliš velký pokles. Projevilo se však to, že nemáme dosud žádné solidní zázemí, že většina lidí z našeho týmu má během prázdnin obtížný přístup na  internet a že se jedná o dobrovolnickou práci. Díky tomu byly články psánypřevážně mnou, což vždy vedlo k poklesu kvality. Dělal jsem rovněž zprávy. Nové odkazy byly povolovány velmi pomalu a zdlouhavě. Po návratu ze Světového dne mládeže se dokonce stalo, že díky mé potřebě odpočinout si, dva dny nevyšly žádné články!

V září a říjnu byly podstatně změněny Diskuze ChristNet.eu, které se stále upravují k větší dokonalosti.Díky tomu si je oblíbilo větší množství lidí. V září jsme měli také největší návštěvnost co do počtu sessions za rok 2000. Domnívám se, že to bylo proto, že si po prázdninách chtěla spoustu lidí prohlédnout ChristNet.eu, ale když jsme je nezaujali (září bylo z hlediska kvality článků slabé), už se k nám nevrátilo.

Rád bych zdůraznil, že pokaždé, jakmile se nám nepodaří zaujmout návštěvníka hned na poprvé, těžko se k nám vrátí podruhé. Stejně tak, jakmile poklesne na nějaký čas naše kvalita, návštěvníci nám odejdou. Konkurence je na internetu ohromná, jen "o jedno kliknutí vedle". ChristNet.eu také nemá předplatné, že by byl doručován čtenářům, a ti, když si něco už jednouzaplatí, tak si to také přečtou.

Na podzim jsme několik spolupracovníků ztratili, případně se s nimi museli rozloučit, nicméně jsme získali další. Kampaň na získání dalších spolupracovníků, kteří by byli ochotni pracovat - tak jako zbytek - zadarmo, však příliš úspěšná nebyla.

Fungování ChristNet.eu však bylo vážně ohroženo rozpadnutím brněnské redakce, kdy po nuceném odchodu jednoho redaktora odešli i další. Ještě, že nemáme zpravodajský velín. :-)
Díky tomu jsem musel dva týdny zase psát články sám.
ChristNet.eu si nicméně vydobyl velmi slušnou pozici v médiích. Osmkrát jsme byli v televizi (ČT1 a ČT2), minimálně třináctkrát v rádiu (Radio Proglas, Radiožurnál a Český rozhlas České Budějovice ), citovaly násnapř. dvakrát Lidové noviny, psali o nás v Týdnu, Rovnosti, AD nebo Katolickém týdeníku. Naneštěstí někteří neseriózní novináři od nás  opisují bez uvedení zdroje, jakse to stalo například na podzim v regionálních denících.

Je vidět, že naše sledovanost vzrůstá tehdy, když se něco děje. A jak sledujeme čtenost jednotlivých článků a zpráv, čtou lidé mnohem více zprávy typu Sex na elitní katolické škole, než Papež se vyjadřuje k situaci v jižním Libanonu. Rozdíl ve čtenosti těchto dvou zpráv je zhruba desetinásobný.

Samozřejmě, chceme psát o tom, co lidi zajímá. Nicméně patří k našim závazkům, že budeme i nadále poskytovat prostor i těm zprávám a článům, pro které by jinde nebylo místo.
V uplynulém roce se nám nepříliš dařilo získávat dostatek sponzoringu a příspěvků od dárců. Ani v oblasti reklamy jsem nedosáhli velkých úspěchů. Výdaje jsme drželi na absolutním minimu, a proto se nám podařilo jakýmsi zázrakem (de facto účetním, kdy můj vklad zhruba 62 000 Kč není počítán jako půjčka ale jako vklad a kdy účtujeme podle nedokonalých českých, nikoli mezinárodních účetních pravidel), dosáhnout zisku.
Pro příští rok však budeme muset získat mnohem větší příjmy, abychom byli schopni ufinancovat náš provoz. Představenstvo se rozhodlo pro reklamní kampaň na internetu, stejně jako pro placení odměn redaktorům. Chceme začít platit i programátory, velké výdaje budou v oblasti kanceláře nebo připojení na internet.

Rádi bychom se tento rok dostali na první místo na českém křesťanském internetu ve všech kategoriích, ať už naši konkurenti používají jakékoli praktiky. ChristNet.eu by měl konečně zprovoznit všechny své části a stát se skutečným portálem. Magazín ChristNet.eu by měl získat dostatek nových redaktorů, kteří ještě zvýší jeho prestiž. To vše při názorové neutralitě, která nikomu nestraní a kde se pravdivě a naprosto otevřeně informuje o všem, co se děje v křesťanstvu.
ChristNet.eu musí získat i dostatek kvalitních programátorů a grafiků. Měli bychom se připravovat na to, abychom některé naše současné programátory mohli od léta zaměstnat na náhradní vojenské službě.
Nesmíme zapomenout ani na Katolík.cz. Jeho cílem ude konečně získat novou podobu a funkce, které jej zpátky zařadí na přední místa českého křesťanského internetu. Důležité bude, aby si Katolík.cz a ChristNet.eu navzájem nekonkurovali, ale naopak, aby využívali synergického efektu, návzájem se doplňovali, využivali svůj propojený obsah a dobře se navzájem propojili.
Pokud bych měl zhodnotit svoje působení jako prezidenta sdružení, udělal jsem mnohé chyby, ze kterých jsem se snad poučil.Velmi mě však zatěžuje běžná denní agenda, obzvláště funkce vedoucího vydání Magazínu ChristNet.eu. Díky tomu mi pak nezbývá dostatek času na koncepční a finanční věci. Moje práce bude muset být v první polovině roku 2001 menší, protože píši bakalařskou a klauzurní a čekají mně dvoje státnice.
Představenstvo ChristNet.eu bohužel dosud stále ještě nefuguje jako fungující a výkonný tým. V prosinci 2000 se však toto naštěstí začalo měnit.
Našim cílem pak pro tento rok musí být poskytnout křesťanům na internetu vše, co jim internet poskytnou může a co nepatří do výlučného postavení církví - a to v nejvyšší možné kvalitě.
Předneseno na valné hromadě ChristNet.eu 15. ledna 2001 v Brně