Když dvaaosmdesátiletý kazatel Billy Graham nemohl v sobotu přijet do Washingtonu, aby na Kapitolu pronesl modlitbu při inauguraci nového presidenta, bylo na Franklinu Grahamovi (48), jeho synovi, aby jej zastoupil. Starší Graham si za téměř padesát let pastorské služby, kdy byl v blízkých vztazích s téměř tuctem presidentů, vysloužil označení „národní pastor“.

„Potřebuje Boží pomoc pro tento národ,“ řek Graham Jr. při obřadu a dodal: „Byla to velká čest, když jsem byl vyzván, abych se tu modlil. Nejen proto, že je to příležitost obrátit pozornost našeho národa k Všemohoucímu Bohu, ale také proto, že svým způsobem sem hledí téměř celý svět. Potřebujeme Boží vedení,jeho ruku nad každou úrovní společnosti.“

Jedna z věcí, které mladší Graham nejvíce oceňuje na novém americkém presidentovi, je jeho ochota mluvit otevřeně o svém vztahu s Bohem. „Právě to se jistě ukáže velmi výrazně v jeho administrativě. Má totiž morální odvahu a silnou rodinu, jíž se zodpovídá,“ řekl Franklin Graham. Právě rozhovor o vlastním duchovním životě s jeho otcem během letní dovolené Bushovy rodiny v Kennebunkportu v roce 1985 pohnul nynějšího prvního muže USA, aby nechal pití.

Billy Graham pak pronesl modlitbu a požehnání na inauguraci Bushe st., stejně jako čtyři roky později při první inauguraci Billa Clintona. Modlitbou posloužil i při nástupu 42. presidenta do druhého funkčního období. I když má Bill Graham stále relativně plný diář, musel v poslední době několik vystoupení odříci, protože ho trápí různé zdravotní problémy, především Parkinsonova nemoc.

Být synem pověstného kazatele nebylo pro Franklina docela jednoduché. Rozepsal se o tom i o důvodech, proč se vydal v otcových stopách před pěti lety v autobiografii Rebel s příčinou: Konečně jsem spokojený Graham . Grahamové se tehdy vydali na první tažení a od té doby je syn největší otcovou oporou. Loni Franklin zastoupil otce na mezinárodní konferenci, kterou senior svolal do Amsterodamu. V listopadu se pak ujal vedení Kazatelské asociace Billyho Grahama se sídlem v Minnesotě.

(ReligionToday.com, mam)