Největší hudební událostí měsíce února bylo vyhlášení vítězů 43. ročníku amerických cen Grammy. Letos se sošky v podobě gramofonků udělovaly v rovné stovce kategorií (nově přibyly kategorie Původní indiánská nahrávka a Popová instrumentálka), z toho je šest věnovaných křesťanské hudbě.

V kategorii Rockové křesťanské album zvítězila Petra s CD Double Take, na kterém najdete softrockové úpravy některých starších hitů této legendární kapely. Mezi nominovanými byly dále například zpěvačka Jennifer Knapp nebo skupina Third Day.

Nejlepší Popové křesťanské album americká hudební akademie volila z této pětice: Avalon, Jars Of Clay, Crystal Lewis, Michael W. Smith a Jaci Velasquez. Vítězem se stala skupina Jars Of Clay se svým třetím albem If I Left Zoo. I když Petra a Jars Of Clay nabízejí na svých nejnovějších albech velmi podobný hudební styl (lehčí rock s použitím akustických kytar), paradoxně každý z těchto souborů uspěl v jiné žánrové kategorii.

V kategorii Nejlepší jižanské/country/bluegrassové křesťanské album zvítězil bluegrassový klasik Ricky Skaggs se skupinou Kentucky Thunder a s albem Soldier Of The Cross, věnovaným tematice křížových výprav.

Další dvě kategorie se týkají soulové hudby. Mezi tradičními křesťanskými soulovými interprety zvítězila Shirley Caesar s albem You Can Make It, mezi moderními vyhrálo duo Mary Mary s kolekcí Thankful, relativně úspěšnou i u nás (singlové hity hrála i česká komerční rádia). Nedostalo se naopak na legendy BeBe a CeCe Winansovy.

Poslední křesťanskou kategorií na cenách Grammy je Nejlepší album sborové gospelové hudby. Gramofonek si odnesl Brooklyn Tabernacle Choir za nahrávku Live – God Is Working.

V hitparádě křesťanských alb amerického časopisu Billboard zvítězila v posledním únorovém týdnu kompilace WOW Gospel 2001 s písněmi různých současných interpretů. Jsou mezi nimi mimo jiné Mary Mary a CeCe Winans, které bodují v první desítce i se svými řadovými alby.

Na Slovensku se v poslední době stále dere do popředí ružomerská scéna. Jde o několik kapel, které založili členové tamního sboru Juventus. Na konci loňského roku vydalo své první album Obrázky folkové trio Mimicry, nyní se připravuje debut další kapely z Ružomberka, Jocary.

Ještě jednou ze Slovenska: Svou diskografii nedávno rozšířila také rocková skupina Kapucíni, kterou tvoří opravdu členové kapucínského řádu. CD se jmenuje Kapucíni inak a jako hosté se na něm objevují i dvě ženy: zpěvačka Monika Baarová a v roli textařka a recitátorky také básnířka Eva Žilineková.

Hudební vydavatelství Rosa začalo do České republiky dovážet jazzovou hudbu z Ruska. Není tím pádem problém sehnat takové lahůdky, jako je album Hornology hráče na lesní roh Arkadije Šilklopera nebo CD Byzantium souboru Vermicelli Orchestra.