V Číhošti u Ledče nad Sázavou se dějí divné věci. Tyto slova potvzuje vychýlený křížek na hlavním oltáři, který byl použit jako záminka proti Katolické církvi v padesátých letech. Křížek, který tehdy odvezla StB k "odbornému posouzení" se ztratil. V roce 1998 se ale v Číhošti zázračně objevil. Magazín ChristNet.eu přináší nejnovější informace přímo z Číhoště.

Z nejnovější publice Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) o tzv. Číhošťském zázraku vyplývá, že pohyb křížku v Číhošti u Ledče nad Sázavou nejde jednoznačně vysvětlit. Řekli to autoři knihy ve vyjádření pro agenturu ČTK.

Událost, označovaná jako Číhošťský zázrak, se stala v kostele v obci Číhošť u Ledče nad Sázavou v neděli 11. prosince 1949, kdy se při kázání faráře Josefa Toufara několikrát ze strany na stranu pohnul půlmetrový kříž na hlavním oltáři.

Vládnoucí komunistická moc označila "zázrak" za podvod, který měl být součástí protistátního spiknutí Katolické církve, a případ využila k útokům na církevní kruhy. Ty vyvrcholily sérií politických procesů s náboženskými hodnostáři.

"Vyšetření" Číhošťského zázraku svěřily špičky komunistické strany takzvané Instruktážní skupině StB, která faráře Toufara v lednu 1950 zatkla a poté se ho snažila ve valdické věznici na Jičínsku přinutit k přiznání, že pohyb kříže sám zinscenoval. Skutečně také 23. února faráře donutila podepsat protokol, v němž se k činu doznal. O dva dny později Toufar ve vězení zemřel v důsledku krutého zacházení ze strany příslušníků StB.

Městský soud v Praze za to v roce 1999 odsoudil na dva roky vězení velitele Instruktážní skupiny StB, tehdy šestasedmdesátiletého Ladislava Máchu.

Po otevření archivů státní bezpečnosti pátralo několik lidí po ztraceném křížku, ale bezvýsledně. Křížek se ztratil nejspíše již v padesátých letech.

Ale křížek se do Číhoště ještě jednou vrátil v události nazývané tzv. Druhý číhošťský zázrak. V roce 1998 se objevil v okně fary v Číhošti vymrznutý křížek, který se nápadně podobal tomu z oltáře z roku 1949. Tento křížek se podařilo vyfotit a bylo uděláno jeho počítačové zpracování. Po něm se zjistilo, že se jedná o přibližně stejný, ne-li totožný křížek.

Události před padesáti lety, ani ty tři roky staré se nepodařilo zatím prokazatelně vysvětlit. Proto se chce Magazín ChristNet.eu těmito událostmi i nadále zabývat.