Stalo se krátce před Velikonocemi, že Magazín ChristNet.eu opět pronikl na stránky novin. Byl to tentokrát obtýdeník regionálního formátu Nové Posázaví. Jediný důvod, proč  o tom zde píšeme, je skutečnost, že se v úvodníku vydáni z 29. března ocitl náš redaktor Tomáš Zdechovský a jeho článek o posledních zjištěních ve věci tzv. číhošťského zázraku.

Citát z úvodu článku Tomáše Zdechovského  (nejsme si jisti, zda pan šéfredaktor Nového Posázaví článek vůbec dočetl) použil autor jako trampolínu k ráznému výpadu proti okultismu. Nevíme docela jistě, zda dvěma pádnými větami měl být do země zašlapán náš redaktor, „číhošťský zázrak“ nebo Katolická církev jako taková.

Bezprostřední reakce, jak nám je náš redaktor sdělil, po vydání citovaného vydání nezávislého čtrnáctideníku středního Posázaví, ukazují, že nejznatelněji se článek dotkl jména našeho redaktora. Kromě lidí, kteří ho upozorňovali, že na něj byl vysypán kyblík špíny, byli i další, kteří tajuplným myšlenkovým pochodem dospěli k závěru, že Tomáš Zdechovský pošpinil Katolickou církev a že to musí být pravda, protože to psali v novinách.

Zůstává pro nás neprostupným tajemstvím, jak je možné, že se stále najdou lidé, kteří přijímají to, co si přečtou v novinách (navíc v komentáři či úvodníku) téměř jako zjevenou pravdu. Nemůžeme s tím ale udělat víc, než takový závěr se vším důrazem prohlásíme za zjevný nesmysl.

Pádný úsudek pana šéfredaktora, že „číhošťský zázrak“ je do očí bijícím projevem okultismu si na druhou stranu žádá několika poznámek. Dle jeho definice je okultismus „teorie o působení domnělých temných, démonických, nadpřirozených sil“. Nabízí se otázka, zda je tedy každá moc nadpřirozená vždy současně mocí temnou a démonickou, ovšem vzhledem k tomu, že se autor prakticky v téže větě dovolává autority samotné Bible stvrzující Boží nenávist vůči okultismu, jde patrně jen o stylistické zakolísání po doskoku z trampolíny.

Nakolik je známo, temné síly skutečně kolem Číhošti šmejdily, ba dokonce se místní kostel stal jejich rejdištěm. Alespoň z doby po „zázraku“ je to dokonce zdokumentováno lépe a přesněji, než sám jev z advcntu roku 1950. Byly to síly zcela hmotné, dokonce zapřisáhle hmotařské, a jejich údové si mezi sebou říkaly soudruhu.

Zda a kolik z nich soukromně holdovalo takové či onaké formě okultismu zdokumentováno není a mnoho na tom, pro účely této poznámky, nezáleží. Zda tehdy Státní bezpečnost v rámci instalace směšného tahacího zařízení ovládaného z kazatelny uklidila i jiné zařízení, jímž bylo, řečeno jejich slovníkem, realizováno opatření, k jehož spáchání se posléze, doslova dokopán, měl doznat pater Toufar, rovněž nevíme jistě.

Realisticky, tak je mu koneckonců vlastní, uvažující křesťan počítá v případě jevů jakým byl pohyb kříže v číhošťském kostele se třemi základními hypotézami.

Jednou je skryté lidské počínání (z několika dalších subhypotéz je nejvýznamnější provokace StB), klamavé a svádivé konání Zlého a konečně může být ve věci nějak přítomen a činný prst Boží. V Číhošti připadají podle našeho soudu v úvahu zvláště hypotéza první a třetí, narozdíl od pana šéfredaktora jsme přesvědčeni, že druhá hypotéza je v tomto případě výrazně méně pravděpodobná.

Není například příliš zjevné, jak a kam by chtěl tím jevem Zlý číhošťské farníky svést.  Měl by snad zájem na tom, aby kříž hýbající se bez nápadné příčiny v těžké době, povzbudil místní k větší horlivosti ve víře? Jistě, někdo by mohl s úšklebkem podotknout, že farníci by jen hlouběji propadli svým duchaprázdným růžencům a zpovědím.

V daném kontextu by ovšem souznění agitace vědeckého ateismu s hlásáním evangelikálního radikalismu vyznívala dosti nebezpečně. V obou případech jsou konkrétní lidé a svědectví jejich života pod rozlišovací schopnost agitátora či hlasatele. Takový příklad ale Ježíš Kristus svým učedníkům nedal.

Jsme přesvědčeni, že náš vzkříšený Pán stále a mnoha způsoby ve světě působí. Činí divy v lidských srdcích i před lidskýma očima. Oslavuje své jméno a mění smýšlení mnohých, každému chce dát to, co je pro něj nejlepší a jen bloud by nařizoval jak a kdy  má cokoliv z toho vykonat.

Robert Němec
prezident ChristNet.eu a šéfredaktor Magazínu ChristNet.eu

Martin Moštěk
zástupce šefredaktora Magazínu ChristNet.eu

Petr Handlar
1. viceprezident ChristNet.eu

Emil Vařeka
2. viceprezident ChristNet.eu

Co také napsalo Nové Posázaví:

"No řekněte sami – není to zázrak? Nu není, ale okultismus jak poleno. Okultismus je totiž teorie o působení domnělých temných, démonických, nadpřirozených sil. Nutno dodat, ohání-li se už pan Zdechovský vírou a Bohem, že takovéto věci podle bible nesvědčí o Bohu a Bůh je nenávidí. Ostatně, že takovéto a podobné věci ještě nedávno pánové ze stejné organizace upalovali na hranicích."