Dlouho očekávané album písničkáře Petra Pololáníka je konečně dokončeno. Petr se sice brání označení “křesťanský interpret”, avšak v řadě jeho skladeb (Hlubiny, Ztišení) autorovo duchovní zázemí odhalíte. Album je velmi pestré. Jako hosté na něm účinkují například Luboš Javůrek (Bokomara), Michal Vašíček (Každý dej jinak), Zdeněk Král (K+K Band), Jan Pazdera (SPC Krnov), Martin Krajíček (K+K Band, Drive, ex-Trní) a další.

Na stůl se mi dostalo také nové album folkové skupiny Simeon z Krnova. Zatímco debut Gili me’od (Rozjásej se) z roku 1997 obsahoval křesťanské písně v hebrejštině, kolekce Vejdi dál, která vznikla loni, obsahuje především převzaté české písně. Najdete zde skladby Karla Řežábka, Ivana Růžičky, ale také přetextované zahraniční hity (Bob Hartman, Bob Fitts). Celkem 12 vypůjčených písniček převážně pomalejšího tempa doplňují dvě autorské skladby kapelníka skupiny Simeon Marka Čevely.

Velmi zvláštní název má první album skupiny Veselá zubata: “328 z tlustýho”. Kapela natáčela letos v březnu v brněnském studiu TWR, avšak její nahrávky vám svou syrovostí a interpretační nedbalostí připomenou spíše předlistopadový underground. Texty jsou přímočaře křesťanské, avšak použitý slovník by se leckterému pravidelnému návštěvníku bohoslužeb mohl zdát příliš odvážný. Album obsahuje všechny texty, takže si s Veselou zubatou můžete zazpívat i píseň č. 328 z tlustýho (zpěvníku), pakliže tento zpěvník nevlastníte.

Na nových projektech pracuje Oldřich Novotný, který před dvěma lety natočil ve studiu TWR debut Maska. Rozpracovaná má dvě alba: jedno sólové, druhé skupinové. Na rozdíl od Masky, která byla téměř čistě popová, půjde tentokrát o rockovější skladby. Jednu ukázku slyšeli posluchači Radia Proglas v mimořádném vydání pořadu Jak se vám líbí na Zelený čtvrtek.

Před měsícem jsem se v tomto přehledu zmiňoval o pašijové hře, kterou natočili herci Naivního divadla Liberec spolu s folkovou skupinou Jarret. Celé toto 45minutové pásmo o Kristově umučení vysílalo Radio Proglas na Bílou sobotu odpoledne. Skupina Jarret se v nedávné minulosti podílela i na dalších zajímavých projektech. Loni vzniklo například album vánočních pohádek O tom, co se možná stalo…, na kterém Jarret zpívá sedm koled.

Třetí album právě vydala u firmy Indies skupina Původní Bureš, v jejímž čele stojí muzikant a výtvarník jménem Fumas (jeho kresby si možná pamatujete ze starších ročníků časopisu AD). Hudba kapely vychází z folku, avšak mnohdy připomíná spíše hospodské písně. Album Sen noci indiánské však určitě stojí za pozornost – minimálně kvůli skladbě Hořící keř, což je netradiční variace na známý příběh z knihy Exodus.

Vydavatelství Indies vydalo už sedmý z řady výběrů Czech Alternative Music. Tentokrát si při poslechu přijdou na své především milovníci rockové a bluesové muziky, ovšem nechybí ani řada folkových nebo “etnických” nahrávek. Na albu je jednou skladbou zastoupena také skupiny Šarközi (Dávno), Irena Budweiserová (Bláznivý anděl) a za pozornost stojí i zhudebněná lidová báseň Stojí kostel kamenný v podání Tomáše Kočka.