Praha je doslova "zaplavena" plakáty na výstavu I.N.R.I. Polonahá "ukrižovaná" žena zve lidi na návštěvu výstavy, která se koná od 16. února do 6. května 2001 v pražském Rudolfinu. Na jedné straně je velký zájem médií a veřejnosti a na té druhé petice a slova odsouzení výstavy nejen z řad věřících lidí. Reportér Magazínu ChristNet.eu se vydal zjistit podrobnosti o výstavě.

Výstava ve velkém stylu. To je první dojem z výstavy, který příchozímu přijde na mysl Člověk se ocitne ve velkolepých prostorách pražského Rudolfina a spatří obrovské fotografie visící na stěnách.

Mnohokrát v médiích probírané "kontroverzní" fotografie člověk nespatří. Například fotografie Zvěstování Marii zobrazuje bezstarostnost ženy ležící na posteli na pobřeží moře, nad kterou se "vznáší" anděl s kytkou v ruce. V jiném kontextu bych si stejnou fotografii dokázal představit jako reklamu na nějakou cestovní kancelář.

"Pestrost a barevnost fotografií má člověku ukázat výpověď o světě, kterou máme zprostředkovanou skrze televizní obrazovku a reklamní billboardy," řekl mi hlavní organizátor výstavy, který byl mým průvodcem po výstavě.

Nahota má odrážet podle něj svět reklamy, který je příznačný pro tuto dobu. I když do náboženského zobrazení samozřejmě nepatří. "A právě nahota není to, co by lidé čekali, když přijdou na tento příběh," říká organizátor.

Jak se od něj dozvídám, výstava má být trochu provokativní, aby na sebe přilákal pozornost. Je to prý jazyk reklamy, novin a časopisů, které nás právě zaujmou provokativním námětem. Například fotografie Salome je typickým příkladem toho, jak vypadají zářivé fotografie na obalech mnohých ženských časopisů.

"Tato výstava patří do programu výstav, který sleduje téma: Hledání vlastní identity," odpověděl můj průvodce na otázku, proč se rozhodl přivézt tuto výstavu do Prahy.

Zeptal jsem se návštěvníků Rudolfina, jak na ně působí výstava.

"Ze začátku mě výstava šokovala a teď se mi nějaké fotografie docela líbí," řekla Magazínu ChristNet.eu Jana (17), která je studentkou gymnázia Jaroslava Hejrovského v Praze.

"Já bych sem některé fotografie vůbec nedávala. Některé mi sem moc nezapadají" doplňuje ji spolužačka Eva (17) ze stejné školy. Ale jak se obě shodují, výstava jim přijde zajímavá.

Posledním člověkem, kterého jsem oslovil byl jednadvacetiletý student Jaboku, který nechtěl být jmenován. Ten uvedl, že některé fotografie se mu líbily, ale celkový pocit z výstavy je "nepopsatelná prázdnota", kterou si z ní odnáší.

Na počátku fotografického projektu nazvaného I.N.R.I. francouzské fotografky Bettiny Rheims (1952), která je známou autorkou komerčních fotografií, a francouzského spisovatele, filozofa a fotografa Serge Bramlyho (1949) stála idea zpřítomnění příběhu Ježíše Krista, kterou chtěli promítnout do současnosti.

Podívejte se na fotografie z výstavy