Randy Travis je 42letý zpěvák a kytarista původem ze Severní Karolíny. Z malých klubů, kde vystupoval v triu se svými bratry, se postupně vypracoval na špičku americké country: jeho album Storms Of Life z roku 1986 bylo platinové, v anketě Country Music Association byl Travis vyhlášen zpěvákem roku 1988, na svém kontě má už tři Grammy. A nejnovější úspěch? Cena Dove za nejlepší bluegrassové album roku 2000 (Inspirational Journey).

Ovšem absolutním vítězem 32. ročníku Dove Awards, jehož výsledky byly vyhlášeny 27. dubna v Nashvillu, je rocková kapela Third Day z Atlanty. Na své konto si připsala pět vítězství, mimo jiné v kategoriích Skupina roku a Umělec roku. Loňský rok byl pro tuto skupinu vůbec úspěšný. Vedle nominace na Grammy si na své konto připsala i ocenění Americké asociace nahrávacího průmyslu (RIAA).

Jak dopadly další důležité kategorie? Písní roku je skladba Redeemer (Nicole C. Mullen). Zpěvákem roku se stal Steven Curtis Chapman, zpěvačkou roku Nichole Nordeman. Z žánrových kategorií zmíním alespoň některé: Kapela dc talk dostala cenu v kategorii moderní rocková/alternatiívní píseň roku (Dive), bluegrassovou nahrávkou roku je píseň Are You Afraid To Die z výborné desky Soldier Of The Cross od Rickyho Skaggse (současně držitel gospelové Grammy), duo Mary Mary sklidilo úspěch za píseň Shackles (v kategorii "urban" neboli r&b). Vítězkou v kategorii "současný gospel" je CeCe Winans (Alabaster Box), nejlepší popové album natočil Michael W. Smith (This Is Your Time). Ceny Dove vyhlašuje americká Gospel Music Association a jedná se o nejprestižnější světové ocenění v oblasti křesťanské hudby. Jména vítězů všech 45 kategorií najdete na www.doveawards.com.

Abychom pro samé vyjmenovávání vítězů prestižních cen nezapomněli na úplné novinky, tady jsou dva tipy: John Michael Talbot nazval svou novinku Prosté srdce, Simple Heart. Jde o kolekci pomalých folkových písniček, většinou inspirovaných žalmy. Pokud máte tohoto řeholníka-písničkáře rádi, určitě vás nová deska nezklame.

Dáváte-li přednost modernímu popu, nemusela by vás zklamat australská křesťanská zpěvačka Rebecca St. James. Její novinka Transform zní po hudební stránce trochu jako Madonna, některé písničky by se neztratily na diskotékách, avšak to hlavní - texty s duchovním poselstvím - stále zůstává.