Mnoho křesťanů má své vlastní internetové stránky. Osobní site Ivana Odila Štampacha dosahuje však takové kvality, že předčí site lecjaké církve. Protože vznikl relativně nedávno, rozhodli jsme se mu dnes v Magazínu ChristNet.eu věnovat.

Ivan Odilo Štampach
Foto: archiv redakce

 

Historie

Doména stampach.cz byla zaregistrována 15. ledna 2001. Čtrnáct dní před tím, v době krize v České televizi, kdosi rozeslal e-mail, který vypadal, jako by jej poslal Ivan Štampach (informovali jsme). Štampach měl tehdy svůj mailbox na vysokoškolské síti CESNET. Magazín ChristNet.eu tehdy vyzkoušel poslat e-mail tvářící, že ho odeslala jiná známá křesťanská osobnost, která má na CESNETu svůj mailbox - a podařilo se.

Obava proti zneužití e-mailu byl tedy jeden z důvodů registrace domény a později výstavby vlastního situ. (Nevíte, co znamená "site"? Podívejte se na článek s vysvětlením!)

Ivan Štampach nám sdělil i další důvody. Site vybudoval proto, že chtěl "informovat všechny zájemce na internetu o svých aktivitách". Zároveň zde byla "snaha pomoci jim zorientovat se aspoň předběžné v mých názorech, pokud jsou na ne zvědaví."

Přístup

Při vypisování adresy není třeba (podobně jako u christnet.eu) psát na začátku "www", ale stačí pohodlně napsat jen stampach.cz. Server, na kterém site hostuje, stejně jako připojení k internetu, je dostatečné. Proto se úvodní stránka načítá relativně rychle.
 

Provoz

Jak nám Štampach sdělil, často, leč nepravidelně doplňuje komentáře. Ty jsou přístupné pouze jemu a vyjadřuje se v nich k aktuálním tématům. Doplňují přehled jeho a dalších akcí, na které chce upozornit. Site spravuje webmaster z firmy DataLite, která má nad celým site ochrannou ruku.
 

Návštěvníci

Podle Štampachova vyjádření měl jeho site před třemi týdny asi 4 UIPs denně, což by odpovídalo zhruba 12 návštěvníkům denně. Návštěvníci se mohou zapojit do konference, kde na otázky odpovídá nejen Štampach. Mnozí přispěvovatelé do konference jsou známí i z Diskuzí ChristNet.eu. Zajímavá je jistě odpověď, proč Ivan Štampach odešel z Katolické církve.

Stránky přímo nabádají k tomu, aby jejich návštěvníci poslali Ivanu Štampachovi e-mail na adresu ivan@stampach.cz. Podle Štampacha jsou názory v e-mailech zhruba podobně rozložené, jako na konferenci. Podle zkušeností našich i jiných lidí odpovídá Ivan Štampach na e-maily většinou do několika hodin.

Celý je site má velice otevřenou strukturu. Odkazy, infomace nebo články může přidávat kdokoli.
 

Reklama na astrologii

Na situ Ivana Štampacha lze nalézt i reklamu. "O umístění reklamy na mých stránkách rozhoduje poskytoval webhostingu. To je součást podmínek našeho smluvního vztahů," říká Štampach. Na situ je tak reklama na projekty firmy DataLite a reklama z výměnného reklamního systému Billboard. Naše návštěve zde zachytila reklamu situ Víra.cz, která hovoří o "Božích otiscích". Podruhé zde byla zase reklama Hnutí Pro život ČR. 

Mezi projekty, které spadají pod  firmu DataLite, patří ale i astrologické stránky Antonína Baudyše astrolab.cz. Jak Magazínu ChristNet.eu ale Ivan Štampach vysvětlil, nejedná se ani o placenou, ani výměnnou reklamu. "Umístěním reklamy se v zásadě platí fungování stránek u poskytovatele, protože se časem počítá s jejich slušnou návštěvností. Nemám ale proti stránkám pana Baudyše juniora žádné námitky," dodává. Vysoká kvalita technologie, kterou dodává firma DataLite, je tak vykoupena určitými omezeními.
 

Provedení

Celý site je naprogramován v PHP, je tudíž snadno doplňovatelný. Grafika je umírněná a sitě působí přehledně. Je odkaz na hlavní stránku, který se skrývá pod označením "na úvod" se mi dlouho hledal. Po technologické úrovni je site zpracován na vyšší úrovni. Řešení je však relativně unifikovaně dodáno firmou DataLite.

Větší pozornost by si však zasloužilo řazení komentářů nebo odkazů do stránek po určitém počtu. Zanedlouho by se totiž mohlo zdát, že by se na stránce zobrazily např. odkazy na desítky komentářů a stránka by se tak načítala neúměrně dlouho.

Rovněž perexy (první "odstavce" komentářů, odkazů atd.) by bylo dobré upravit. Mají totiž pevnou délku, a tak často "useknou" slovo v půlce. K některým názorům Ivana Štampacha se musíte "proklikat" přes několik stránek, což jistě není příjemné.
 

Zajímavosti

Fotografie na hlavní stránce zobrazují Ivana Štampacha v několika "zajímavých" okamžicích. Getsemany, předchůdce ChristNet.eu, zde kdosi (zadávat odkazy může kdokoli) označil za "časopis katolických "rebelů". Una Voce pak jako "tvrdé jádro katolického konzervativismu". U odkazu na jednu zednářskou lóži Ivan Štampach píše: "Kdekdo o mně tvrdí, že jsem svobodný zednář. Zde je tedy hrst informací o jední z lóží českého svobodného zednářství z první ruky."

Doména stampach.cz nepatří Ivanu Štampachovi, ale má ji zaregistrovanou firma DataLite.